Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pekas ut som kandidat till toppjobbet på Swedbank

Danske Banks Sverigechef Berit Behring. Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Swedbank stor utan ordinarie vd sedan Birgitte Bonnesen tvingats bort. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Skandalomsusade Danske Bank vinstvarnade inför kvartalsrapporten som presenterades på torsdagen. Resultatet var 25 procent sämre jämfört med samma period förra året.

Samtidigt nämns bankens Sverigechef Berit Behring som ett namn för lediga toppjobbet på en annan skandaldrabbad kreditinstitution: Swedbank.

– Det kan jag inte kommentera, säger hon till Dagens Nyheter.

Danske Bank har pressats hårt i stormen kring penningtvätthärvan. Tidningen Berlingske avslöjade hur ryska maffian använt bankens kontor i Tallinn som en tvättmaskin för svarta pengar.

13 600 kunder i Danmark har lämnat banken i protest. Med nye vd:n Chris Vogelzang slickar man såren så gott det går.

Svarar på frågor om penningtvätt

När delårsrapporten presenterades på torsdagsmorgonen uppvisade Danske Bank ett nettoresultat på sju miljarder för första halvåret 2019.  En fjärdedel lägre än för motsvarande period 2018. 

Aktiekursen sjönk med en procent under första timmens handel på börsen i Köpenhamn, men återhämtade sig under dagen och låg på ett svagt plus vid 15-tiden.

På andra sidan sundet har Danske Banks Sverigechef Berit Behring, 52, också fått svara på många frågor om misstänkt penningtvätt. Både från kunder och medier.

Berit Behring på Expressens scen under Almedalsveckan i år. Foto: LISA MATTISSON

På frågan vad banken gjort för att det inte ska kunna hända igen svarar Behring i Dagens Nyheter: 

– Vi har utökat antalet personer som jobbar med detta kraftigt. År 2015 var det omkring 200, i dag börjar vi närma oss 2000. Vi har investerat i IT-system, bland annat inom artificiell intelligens som kan hitta mönster i transaktionerna. Det viktigaste vi gjort är att utbilda personal, framför allt anställda som har kontakt med kunder.

Arbetade tidigare på Nordea

Behring har varit Sverigechef för Danske Bank sedan 2017. Hon arbetade tidigare för bland andra Svenska Handelsbanken och Nordea.

Berit Behring, Danske Banks chef i Sverige. Foto: Danske Bank / Rickard Larsson

Nu är vd-jobbet ledigt på Swedbank som också anklagas för penningtvättaffärer i Baltikum. Detta sedan förra direktören Birgitte Bonnesen fick sparken i spåren av skandalen. En tillfällig vd, Anders Karlsson, har tillsatts men för styrelseordförande Göran Persson och hans kolleger återstår att fylla vd-stolen med en pålitlig kraft.

Berit Behrings namn har nämnts i sammanhanget, men hon vill inte avslöja om det finns något intresse för tjänsten från hennes sida.

– Det kan jag inte kommentera. Vad jag kan säga är att jag har fantastiska medarbetare på Danske Bank, svarar hon i DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!