Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begler: Kan ha varit olagligt att sparka mig

Ann-Marie Begler har inte haft någon kontakt med Annika Strandhäll sedan beslutet, berättar hon för DN.
Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler tror att regeringens beslut att avskeda henne kan ha varit olagligt.

Det berättar hon i en intervju i Dagens Nyheter

– Det tror jag absolut att det kan vara, men om det är det får andra fastställa, säger hon till tidningen.

Det var i april som Ann-Marie Begler sparkades med omedelbar verkan från sin tjänst som generaldirektör för Försäkringskassan, detta efter tre år på posten. 

Intervjun med DN är den första sedan beslutet offentliggjordes, och för tidningen berättar hon att hon inte haft någon kontakt med socialminister Annika Strandhäll sedan den dagen. 


LÄS ÄVEN: Sparkades av Strandhäll - får högre lön än ministern


På presskonferensen sa Strandhäll att Begler utfört sitt jobb väl, men att man nu behöver ett annat ledarskap.

– Det uppdrag hon fick för tre år sedan har hon utfört väl och hon har hanterat de utmaningar som mött henne. Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden, sa Annika Strandhäll på presskonferensen.  

Ann-Marie Begler fick lämna sin tjänst som generaldirektör för Försäkringskassan i april i år.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Vill att KU ska pröva ärendet

Men Ann-Marie Begler har riktat skarp kritik mot regeringens beslut, som hon menar grundas i en oro inför valet. I en avskedsvideo som Begler skickade ut samma dag som presskonferensen och som Expressen tagit del av, säger hon att kritik som riktats mot Försäkringskassan är grundlös. 

– Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan, det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara, säger hon i filmen. 


LÄS MER: Sparkade direktören: "...nu blåser de politiska vindarna" 


Till DN säger hon nu att hon tycker att det vore bra om KU prövar ärendet.

– Risken är att man får rädda generaldirektörer. Man har ett uppdrag som generaldirektör och ska leverera på det, men man måste också göra det med integritet. Gör man inte det så har man ett väldigt stort problem, för styrningen av en myndighet är en del av det demokratiska systemet.

På frågan om hon tror att beslutet att avskeda henne kan ha varit olagligt, svarar hon: 

– Det tror jag absolut att det kan vara, men om det är det får andra fastställa.


LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler tvingades tiga om att hon fått sparken

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!