Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bedrägerivågen sköljer över Sverige

– Det är en skrämmande utveckling som vi ser och den är snabbt växande, säger Lars Sjögren, chef för betalningar på Danske Bank.
Anna Hedström, pressansvarig för Ica Gruppen.
Foto: Magnus Glans, 2012
Ett bluffutskick med Ica som avsändare.
Foto: Skärmavbild

Nyss var det Ikea-bedrägerier. Här är nya Ica-bluffen som försöker lura av dig slantarna – genom ett "presentkort" på 5 000 kronor. 

Storbanken Danske Bank slår nu larm om bluffinvasionen. 

– Det är en skrämmande utveckling som vi ser och den är snabbt växande, säger Lars Sjögren, chef för betalningar på banken. 

Flodvågen av bedrägeriförsök med hjälp av kända, svenska varumärken fortsätter. Tidigare i veckan rapporterade Expressen om hur bank-ID-kapare använde Elgiganten för att lura sina offer och hur bedragare skickade bluffmeddelanden i möbeljätten Ikeas namn. 


LÄS MER: Bedragare blåser offer med Ikea-presentkort 


Ica undviker liknande utskick för att minska förvirring

Nu larmar även matjätten Ica om hur deras namn utnyttjas av fräcka bedragare. 

– Det cirkulerar emellanåt sådana här bluffmejl, naturligtvis. Vi kan bara beklaga och undvika att själva göra sådana utskick för att undvika förvirring hos våra kunder, säger Anna Hedström, pressansvarig för Ica Gruppen. 

Bedragarna uppger att de skickar bluffutskicket om presentcheckar från Ica och uppmanar dig att klicka vidare på en länk.
Foto: Skärmavbild

Bakom de allt mer proffsiga bedrägeriförsöken finns en svart storindustri där det handlas med falska hemsidor, kapade mejladresser och personuppgifter som är i omlopp på Internets bakgård: Darknet.  

– Det här är ett dramatiskt växande problem och det har sin utgångspunkt i den digitaliseringstrend som vi generellt har i våra samhällen med allt fler uppkopplade datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Det som tidigare var personer som satt hemma på sina rum och genomförde bedrägerier är nu i hög utsträckning utbytta mot professionellt, organiserade hackerringar som blir som företag, säger Lars Sjögren, chef för betalningar hos Danske Bank. 

LÄS MER: Låtsas ringa från Elgiganten – kapar sen offrens bank-ID

Den viktigaste varningen: Klicka inte på länken

I det falska Ica-utskick som Expressen tagit del av så påstås det att mottagaren har blivit slumpmässigt utvald för att ta del av ett presentkort på 5 000 kronor. Allt som mottagaren behöver göra är att, just det, klicka på en länk. 

Anna Hedström, pressansvarig för Ica Gruppen.
Foto: Ica

– Klicka inte på länken och lämna inte ut några personuppgifter, säger Anna Hedström. 

Lars Sjögren berättar att det upptäcks ett nytt malware, skadlig programvara, var 40 sekund i världen och att företag utsätts för attacker flera gånger i sekunden. 

Det är en ojämn kapprustning som pågår mellan säkerhetsexperter och digitala bedragare. 

– Jag tror att de svenska storföretagen är relativt medvetna om problemen. Det man kan göra är att köpa snarlika domännamn och mejladresser och ha en bevakning kring det. På Danske Bank köper vi även en extern service som hjälper till att bevaka trafiken på våra egna sajter för att se om den styrs över någon annanstans, säger Lars Sjögren. 

Så skyddar du dig mot phisingattacker

Använd virusskydd på dina datorer 

Var noggrann med att inte lämna ut privata uppgifter eller lösenord och se till att ha olika lösenord och hålla dem uppdaterade 

När du får misstänkta bluffmeddelanden: Öppna dem inte för ofta innehåller de länkar som som infekterar din dator med skadlig programvara och virus. 

Om du blir kontaktad av någon som utger sig vara från banken eller någon annan institution och är det minsta osäker – avsluta samtalet omedelbart och lämna inte ut några uppgifter oavsett om det handlar om bank-ID eller kontokortsuppgifter. 

Om du ändå vill kontrollringa: se till att du letar reda å numret själv och inte använder det nummer du får av den som kontaktar dig, numret kan mycket väl gå till ett falskt kontaktcenter. 

Källa: Lars Sjögren/Danske Bank

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!