Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum varnar för bedragarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum varnar för bedragarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum varnar för bedragarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Bedragarna slår till – när du betalar räkningarna

Publicerad

Slutet av månaden innebär löning – och dags att betala räkningarna.

Då kan bedragarna slå till.

Med hjälp av enkla metoder kan de länsa kontot för den som inte har skyddat sig.

I dag den 25:e, eller i övermorgon den 27:e, får en stor del av svenskarna sin månadslön utbetald.

För många innebär det också att man sätter sig och betalar månadens räkningar.

Men det är också en process som är sårbar när bedragarna slår till. Enligt Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum, kan det dimpa ner oväntade räkningar – som du absolut inte bör betala.

– De kommer från företag som menar att du har ingått i avtal med dem, men du har ingen aning själv om det, säger han.

Erbjudanden som är för bra för att vara sanna kan ofta komma med en baksida. Jan Olsson drar ett exempel där man kan klicka sig vidare för att få ett par märkesskor för 30 kronor, till synes utan några vidare åtaganden.

– Men sen, längst ner på sida 30 i avtalet står det i uppochnervänd text att du går in i ett avtal där du ska betala 500 kronor i flera månader framöver. Syftet är givetvis att vilseleda och sådana räkningarna ska man inte betala, säger Jan Olsson.

Bryter sig in i datorn

Ett annat sätt att slå till mot privatpersoner är att bryta sig in i den personliga datorn, via så kallade trojaner – skadlig kod.

Ofta sker infekteringen via mejl från okänd avsändare. Om man klickar sig in på mejlet och sedan vidare på länkar eller bilagor kan trojanen aktiveras – och bedragaren får full kontroll över systemet.

Med hjälp av trojanen kan bedragaren också försöka ta sig in på ens banksida, när man betalar en räkning eller ska kolla sin lön.

Jan Olssons kollega Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter har tidigare sagt till Expressen:

– Där har man sett en utveckling att om banken tillåter det så vill man skapa ett nytt bank-ID. Och på så sätt kunna byta ut det och tillfälligt ta över bankkontot och skicka i väg pengar, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

 

Så skyddar du dig

Öppna inte länkar eller bilagor

 

Försök att inte öppna mejl som ser konstiga ut. Om du ändå öppnar det så ska du inte klicka på några länkar eller ladda ned några bilagor innan du är säker på att det verkligen kommer från den avsändare som den säger sig vara.

Bilagorna kan innehålla script som innehåller dolda trojaner. Trojanen kan då aktiveras på din dator och bedragaren får tillgång till systemet.

 

Kontakta avsändaren

 

Om du får ett mejl från ett företag som du inte väntat dig är det bra att ringa upp företaget och fråga om de verkligen skickat det.

För bedragare är det lätt att skicka mejl som vid en första anblick kan se trovärdiga ut.

 

Ser det korrekt ut?

 

En bra indikator på om mejlet verkligen kommer från företaget i fråga är om språket är korrekt.

I de flesta fall är texten skriven på ett annat språk och översatt via till exempel Google Translate, vilket ofta leder till en stapplig och grammatiskt inkorrekt svenska.

 

Ha ordentliga anti-virusprogram

 

Det finns flera olika anti-virusprogram på marknaden. De kan användas om man vill försöka undvika att få ned en trojansk häst på sin dator.

Experterna rekommenderar ett kombinerat virusprogram med en personlig brandvägg.

 

Uppdatera programmen

 

När man väl har köpt eller laddat ned ett anti-virusprogram är det viktigt att man uppdaterar dem. Annars kan de förlora sin verkan.

Bedragare bygger hela tiden nya trojanska hästar för att försöka kringgå virusskydd, och en gammal version kan vara sårbar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen