Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarna slår till – när du betalar räkningarna

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum varnar för bedragarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Slutet av månaden innebär löning – och dags att betala räkningarna.

Då kan bedragarna slå till.

Med hjälp av enkla metoder kan de länsa kontot för den som inte har skyddat sig.

Hur betalar du dina räkningar?

I dag den 25:e, eller i övermorgon den 27:e, får en stor del av svenskarna sin månadslön utbetald.

För många innebär det också att man sätter sig och betalar månadens räkningar.

Men det är också en process som är sårbar när bedragarna slår till. Enligt Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericentrum, kan det dimpa ner oväntade räkningar – som du absolut inte bör betala.

– De kommer från företag som menar att du har ingått i avtal med dem, men du har ingen aning själv om det, säger han.

Erbjudanden som är för bra för att vara sanna kan ofta komma med en baksida. Jan Olsson drar ett exempel där man kan klicka sig vidare för att få ett par märkesskor för 30 kronor, till synes utan några vidare åtaganden.

– Men sen, längst ner på sida 30 i avtalet står det i uppochnervänd text att du går in i ett avtal där du ska betala 500 kronor i flera månader framöver. Syftet är givetvis att vilseleda och sådana räkningarna ska man inte betala, säger Jan Olsson.

 

 

LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen – så påverkar den dig

 

 

Bryter sig in i datorn

Ett annat sätt att slå till mot privatpersoner är att bryta sig in i den personliga datorn, via så kallade trojaner – skadlig kod.

Ofta sker infekteringen via mejl från okänd avsändare. Om man klickar sig in på mejlet och sedan vidare på länkar eller bilagor kan trojanen aktiveras – och bedragaren får full kontroll över systemet.

Med hjälp av trojanen kan bedragaren också försöka ta sig in på ens banksida, när man betalar en räkning eller ska kolla sin lön.

Jan Olssons kollega Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter har tidigare sagt till Expressen:

– Där har man sett en utveckling att om banken tillåter det så vill man skapa ett nytt bank-ID. Och på så sätt kunna byta ut det och tillfälligt ta över bankkontot och skicka i väg pengar, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

 

Så skyddar du dig

Öppna inte länkar eller bilagor

 

Försök att inte öppna mejl som ser konstiga ut. Om du ändå öppnar det så ska du inte klicka på några länkar eller ladda ned några bilagor innan du är säker på att det verkligen kommer från den avsändare som den säger sig vara.

Bilagorna kan innehålla script som innehåller dolda trojaner. Trojanen kan då aktiveras på din dator och bedragaren får tillgång till systemet.

 

Kontakta avsändaren

 

Om du får ett mejl från ett företag som du inte väntat dig är det bra att ringa upp företaget och fråga om de verkligen skickat det.

För bedragare är det lätt att skicka mejl som vid en första anblick kan se trovärdiga ut.

 

Ser det korrekt ut?

 

En bra indikator på om mejlet verkligen kommer från företaget i fråga är om språket är korrekt.

I de flesta fall är texten skriven på ett annat språk och översatt via till exempel Google Translate, vilket ofta leder till en stapplig och grammatiskt inkorrekt svenska.

 

Ha ordentliga anti-virusprogram

 

Det finns flera olika anti-virusprogram på marknaden. De kan användas om man vill försöka undvika att få ned en trojansk häst på sin dator.

Experterna rekommenderar ett kombinerat virusprogram med en personlig brandvägg.

 

Uppdatera programmen

 

När man väl har köpt eller laddat ned ett anti-virusprogram är det viktigt att man uppdaterar dem. Annars kan de förlora sin verkan.

Bedragare bygger hela tiden nya trojanska hästar för att försöka kringgå virusskydd, och en gammal version kan vara sårbar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!