Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarna länsar ditt lönekonto – på minuter

Så undviker du stöld via Bank-ID
Förra sommaren lurades privatpersoner på över 40 miljoner kronor i månaden via it-bedrägerier. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos polisen. Foto: Brottscentralen / Brottscentralen

Förra sommaren lurades privatpersoner på över 40 miljoner kronor i månaden via it-bedrägerier. 

De summorna har nu blivit mindre – men bedragarna hittar nya vägar. 

– Den här typen brott kommer aldrig försvinna, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos polisen. 

Varje månad den 25:e smäller det. Lönen tickar in på kontot men på bara några minuter kan den lika snabbt försvinna genom skickliga bedragare – och under löning är många extra sårbara eftersom många har extra mycket pengar på kontot. 

Bedragare ägnar sig nu åt att försöka lura till sig koden till din bankdosa.
– Om du inte lämnar ifrån dig dina koder och inte loggar in för att någon annan säger det, då slipper du bli drabbad, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos polisen.. 

”Hett förra året” 

Under 2017 startade fenomenet där bedragare lurade till sig Bank-ID uppgifter genom telefonsamtal. Förra sommaren lyckades ligor lura till sig uppåt 40 miljoner kronor i månaden med den här metoden, men nya insatser har nu försvagat den typen av brottslighet.
– Den här typen av brott var väldigt hett förra året, men tack vare nationella insatser i höstas har den summan minskat till drygt fyra miljoner kronor. Det är mycket svårare att lura folk på det här sättet i dag, säger Jan Olsson. 

”Kommer aldrig försvinna” 

Slutet av förra året gjorde polisen en nationell insats där alla regioner samarbetade för att minska mängden brott med Bank-ID. Flera ligor greps, vilket gjorde det mindre attraktivt att ge sig in på den typen av verksamhet, menar Jan Olsson. 

SÅ GÖR BEDRAGARNA

Påstår sig komma från banken

Bedragaren ringer upp och påstår sig vara från din bank. Ofta påstår den att du utsatts för bedrägeri. Därefter ombeds du ge ut ditt bank-ID eller logga in på din bank för att bedragaren ”ska kunna hjälpa dig”. I stället utnyttjar bedragaren tillfället för att kunna länsa kontot på pengar.

 

Påstår sig vara en vän

Bedragaren påstår sig vara någon du känner och använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig. Därefter ber ”vännen” om dina koder eller att du ska logga in på bank-ID för att hjälpa den. Men ger du ut informationen kan bedragaren stjäla pengar från dig eller ladda ner ett bank-ID i ditt namn.

 

Påstår sig vara ett företag

Bedragaren ringer upp och berättar att du köpt något du egentligen inte köpt. När du berättar detta erbjuder sig bedragaren att hjälpa till genom att koppla dig till banken. I stället blir du kopplad till en annan bedragare som tar dina uppgifter.

 

Påstår sig vara datorsupport

Bedragaren påstår sig ringa från ett datorsupportsföretag, som Microsoft eller Apple. Snart får du höra att din dator drabbats av ett virus. I slutändan ombeds du logga in på ditt bank-ID eller uppge din kod, varpå bedrägeriet fullbordas.

Polisen, Bank-ID:s support

– Den här typen brott kommer aldrig försvinna, men Bank-ID har blivit mycket säkrare. Sen har kombinationen med insatser av polisen, bankerna och Bank-ID gjort att den typen av brott inte förekommer så mycket längre, säger han. 

Jan Olsson menar att det i princip är omöjligt att lura folk som förut och att ligorna numera återgått till att försöka få människor att lämna sin kod till sin bankdosa. Bedragaren ringer, låtsas att de är från banken och försöker på så vis lura sitt offer att uppger sin kod.
– Vi skickar ut samma varningar som förut, folk ska inte logga in på någon annans begäran. Om du inte lämnar ifrån dig dina koder och inte loggar in för att någon säger det – följer du de två råden kan du vara helt lugn, säger Jan Olsson. 

Så skyddar du dig mot Bank-ID bedragare

Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter.

Använd aldrig Bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa.

Om du drabbas – polisanmäl alltid. Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

Källa: Polisen och bankerna

Prognos: Så blir vädret kommande dagar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!