Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragare slår till när du betalar räkningarna

Mejlen ser ofta ut att komma från välkända företag, till exempel olika banker, posten eller butiker. Foto: Jupiter Images

I dag är det många som får sin lön och som går in på sitt konto för att betala räkningar.

Samtidigt försöker bedragare lura sig in på ditt bankonto med hjälp av ett enkelt mejl.

– Man måste vara extremt försiktig med okända filer. Det är tyvärr en bister sanning som vi lever i, säger Björn Seth på polisens nationella bedrägericenter.

Så skyddar du dig

1/ Öppna inte länkar eller bilagor

Försök att inte öppna mejl som ser konstiga ut. Om du ändå öppnar det så ska du inte klicka på några länkar eller ladda ned några bilagor innan du är säker på att det verkligen kommer från den avsändare som den säger sig vara.

– Det kan vara något script som ligger under. Som förutom att göra det man förväntar sig, också gör extrasaker. Som att till exempel ladda ned och starta en trojansk häst, säger IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

2/ Kontakta avsändaren

Om du får ett mejl från ett företag som du inte väntat dig är det bra att ringa upp företaget och fråga om de verkligen skickat det.

– Grunden är helt enkelt att vara extremt försiktig med att öppna okända filer i mejl. Kommer det oväntade mejl, öppna inte filerna om du inte känner att det verkar vara korrekt, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

3/ Ser det korrekt ut?

En bra indikator på om mejlet verkligen kommer från företaget i fråga är om språket är korrekt.

– Är det dessutom dålig svenska, som verkar vara Google-översatt, så är det en indikation på att det inte känns bra, säger Björn Seth.

4/ Ha ordentliga anti-virusprogram

Det finns flera olika anti-virusprogram på marknaden. De kan användas om man vill försöka undvika att få ned en trojansk häst på sin dator.

– Det allra bästa är att man har ett kombinerat virusprogram med en personlig brandvägg, säger Joakim von Braun.

5/ Uppdatera programmen

När man väl har köpt eller laddat ned ett anti-virusprogram är det viktigt att man uppdaterar dem. Annars kan de förlora sin verkan.

– Det tillkommer trojanska hästar minut för minut. Då gäller det att programmet blir uppdaterat så ofta som tillverkaren medger, säger Joakim von Braun.

Mejlen ser ofta ut att komma från välkända företag, till exempel olika banker, posten eller butiker. I mejlen uppmanas mottagaren klicka på en länk eller öppna en bilaga. Men det kan bli ett dyrt misstag.

– Det kan vara något script som ligger under. Som förutom att göra det man förväntar sig, också gör extrasaker. Som att till exempel ladda ned och starta en trojansk häst, säger IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

En trojansk häst är en typ av datorprogram som användaren vanligtvis inte kan upptäcka. När den väl finns på datorn kan bedragaren använda den för att komma åt olika filer eller kopiera lösenord.

 

LÄS MER: Varning för fällorna när du byter bank

 

– I princip kan en trojansk häst göra allt du själv kan göra, säger Joakim von Braun.

Med hjälp av trojanen kan bedragaren också försöka ta sig in på ens banksida, när man betalar en räkning eller ska kolla sin lön.

Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: Martina Huber

– Där har man sett en utveckling att om banken tillåter det så vill man skapa ett nytt bank-ID. Och på så sätt kunna byta ut det och tillfälligt ta över bankkontot och skicka i väg pengar, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

”Folk har förlorat 100 000 kronor”

Även om han inte känner till några nyligen inträffade fall har han arbetat med ärenden där människor förlorat mycket pengar efter att ha drabbats av liknande bedrägerier.

– Det finns ärenden där folk har förlorat 100 000, säger han.

Många företag och banker varnar nu för falska mejl som sprids. Bland annat varnar Paypal för att det förekommit mejl som ser ut att komma från dem, men som inte gör det.

 

LÄS MER: Lyxfällan-tipsen som ger dig mer varje månad

 

En av dem som fått ett sådant falskt mejl från Paypal är Matilda Pettersson, 22. Hon upptäckte att det rörde sig om ett bedrägeri i tid och varnade sina vänner för det på Facebook.

Matilda Pettersson. Foto: Privat

 

– Jag tänkte inte så mycket på att någon försökte lura just mig, för jag känner att det är något som förekommer hela tiden och jag blev bara lättad över att mitt konto var okej och att jag kom på det i tid, säger hon.

 

Tipset: Ersätt gamla program

För att undvika att drabbas är det viktigt att vara försiktig med okända mejl. Det finns också olika säkerhetsprogram som man kan använda sig av.

– Alla de här programmen kan man se som färskvaror. Allteftersom tiden går så surnar de som mjölken i ditt kylskåp. Då måste man ersätta dem med färska program, säger Joakim von Braun.

Matildas falska Paypal-mejl. Foto: PRIVAT
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!