Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragare länsade Coop-kundernas bonuskonton

Bedragarna misstänks ha kommit över inloggningsuppgifter till ett antal Coop-kunders bonuskonton.Foto: NIKE ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS

Bedragare misstänks ha loggat in på Coop-kunders konton och länsat dem på bonuspoäng.

Poängen har omvandlats till värdecheckar som bedragarna skickat till sig själva, skriver Aftonbladet.

Coop, med 650 butiker över hela Sverige och 3,5 miljoner medlemmar, bekräftar för tidningen att bedragare misstänks ha lyckats ta sig in på bonuspoängsamlande kunders konton.

Polisen har fått in flera anmälningar om bedrägeriet, men exakt hur många som är drabbade vet man i nuläget inte.

"Kommit i orätta händer"

– På något sätt har inloggningsuppgifterna kommit i orätta händer, och med hjälp av dem har de här personerna kommit åt bonuspoäng. När man är inloggad på en persons konto kan man ju agera i den personens ställe, säger Åsa Sandberg vid Coops pressjour till Aftonbladet.

 

Bonuspoängen kan användas i Coopbutiker eller för att betala till exempel flygbiljetter hos SAS.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hur bedragarna kommit över inloggningsuppgifterna är oklart. Men väl inne har man kunnat mejla värdecheckar till sina egna adresser genom att använda en funktion tänkt för att skicka gåvor.

Värdecheckarna går att använda antingen som betalmedel i Coops butiker eller hos några av butikskedjans samarbetspartners, bland andra SAS, flera klädbutiker och en hotellkedja.

 

 

Kunder uppmanas polisanmäla

Coop överväger nu att införa bank-ID som inloggningsmetod för att öka säkerheten.

Man uppmanar samtidigt att göra en polisanmälan o de misstänker att någon varit inne på kontot och fifflat med bonuspoängen.

En ytterligare rekommendation till oroade Coop-kunder är att byta lösenord till kontot.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!