Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragare blåser offer med Ikea-presentkort

Bluffmeddelandet som skickas.
Foto: Skärmdump
Emil Eriksson, Ikea:
Foto: SHUTTERSTOCK

Nu varnar Ikea för nya bluffmeddelandet – där möbeljättens kunder luras att de har vunnit presentkort på 2 000 kronor. 

Polisen larmar om att bedragarna blir allt proffsigare och uppmanar: 

– Du ska naturligtvis inte klicka dig vidare, säger polisens nationella bedrägeriexpert Jan Olsson.   

"Kära möbelentusiast", inleds meddelandet som har skickats ut av bedragarna. 

"Nedräkningen är klar och vårt lottningsevent är över! 10 000 personer är nu stolta ägare av ett presentkort värt 2 000 kronor styck (som kan lösas in i alla svenska Ikea-butiker). Vi är glada över att kunna meddela dig att din e-postadress är på vinnande listan", fortsätter meddelandet. 

Meddelandet från Ikeaskojarna.
Foto: Skärmavbild

LÄS MER: Roboten monterar Ikeas stol "Stefan" på 20 minuter

Ikeas presstalesman: "Det är fejk"

– Det är fejk, säger Emil Eriksson, som är presstalesman för Ikea i Sverige. 

Har du hört om det här bedrägeriet tidigare? 

– Det jag vet är att det är någon som missbrukar Ikeas varumärke för att lura människor på pengar. Det är mycket olyckligt och det pågår med jämna mellanrum, därför har vi ett samarbete och en dialog med polisens bedrägerirotel. 

"Ditt presentkort väntar på att du ska hämta ut det. Besök helt enkelt denna hemsida och följ de steg som visas", uppmanar bedragaren i meddelandet. 

Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.
Foto: POLISMYNDIGHETEN / PRESSBILD

– Du ska naturligtvis inte klicka dig vidare. Man kan inte vinna en tävling som man inte har varit med i och det är ingen som ger bort pengar på internet. Klicka aldrig på bifogade filer. Är du det minsta tveksam: då kontaktar du avsändaren genom att ringa och kontrollera om det verkligen är dem som har skickat det här, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.  

LÄS MER: Ingvar Kamprads aska strödd vid familjegården

Ikeas uppmaning: Lämna aldrig ut kortuppgifter

Ikea skulle aldrig skicka ut liknande meddelanden med löften om vinster och presentkort. 

– Vi vill vara mycket tydliga med våra kunder att vi aldrig lockar med presentkort och att man alltid ska det säkra före det osäkra och aldrig lämna ut kortuppgifter. Och är man det minsta tveksam så ska man ringa till vår kundservice. 

"Vi hoppas att du njuter av ditt pris lika mycket som vi njuter av att ha dig som kund", avslutas meddelandet som är undertecknat med "Ikea tävlingsavdelning". 

Hur pass omfattande är det här? 

– Det händer emellanåt och det kan vara genom olika kanaler. Det kan vara mejl eller det kan vara sms. Det är därför det är viktigt att man är uppmärksam, om det är för bra för att vara sant så är det oftast inte sant, säger Emil Eriksson. 

LÄS MER: Låtsas ringa från Elgiganten – kapar sen offrens bank-ID

Bedragarnas nya vapen – bättre översättare

Meddelandet är skrivet på en grammatiskt korrekt svenska, vilket tidigare har hört till undantagen för liknande bedrägerier. 

– Jag vet faktiskt inte varför. Jag tror att det beror på att de hittat människor som är bättre på att översätta åt dem. De har kanske gett upp Google translate, säger Jan Olsson. 

Vilka möjligheter har ni att utreda det här? 

– Det är jättesvårt. De gånger som jag har varit med och tittat på varifrån meddelandena kommer så har det varit från länder som inte har något större samarbetsavtal med Sverige. Spårar man utskicken bakåt så visar det sig nästan alltid att de kommer långt österut ifrån. 

LÄS MER: Ångerrätten - det här har du rätt till 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!