Källor till Aftonbladet uppger att det i diskussionerna handlar om 200 kronor i månaden. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL /IBL
Källor till Aftonbladet uppger att det i diskussionerna handlar om 200 kronor i månaden.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL /IBL

Barnbidraget kan höjas med 200 kronor

Publicerad

Barnbidraget kan vara på väg att höjas.

Enligt Aftonbladet finns åtminstone den reformen med i regeringens kommande budget. 

Källor till tidningen uppger att det i diskussionerna handlar om 200 kronor i månaden. 

Samtidigt skrev LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, så sent som i slutet av augusti, på DN Debatt:

"Barnbidraget har varit oförändrat sedan 2006 trots att mycket i samhället blivit dyrare." 

Barnbidraget har legat på samma nivå i elva års tid. Inför de kommande förhandlingarna om budgeten finns det förslag på att höja den nivån, från de nuvarande 1050 kronor i månaden. Enligt Aftonbladets källor handlar diskussionerna om en höjning med 200 kronor. Den senaste höjningen av barnbidraget gjordes 2006.

Barnbidraget betalas ut tills det att barnet fyller 16 år.

Nytt krav från LO-ordföranden

Redan inför valet 2014 gick Socialdemokraterna ut lovade en höjning med 100 kronor i månaden – om de kom till makten. 

Men sedan har inget hänt utöver beslutet att höja flerbarnstillägget.

Tidningen skriver att stora delar arbetarrörelsen varit överens om att en höjning av barnbidraget måste till. För en tid sedan skrev även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt att den kommande höstbudgeten är tvunget att innehålla en ”stor satsning”, som han uttryckte sig. 

"Det är ett vallöfte från 2014"

LO-ordföranden efterlyste att satsningen skulle tillkomma barnfamiljerna – just genom höjda bidrag:

”Det är dags för skördetid för vanligt folk. Löntagare måste få en större del av det välstånd som skapas. Höstbudgeten måste innehålla en stor satsning på barnfamiljerna genom höjda barnbidrag. Det är ett vallöfte från 2014. Barnbidraget har varit oförändrat sedan 2006 trots att mycket i samhället blivit dyrare. Ett tillskott i plånboken strax innan lönen kan göra stor skillnad för många familjer, skrev Karl-Petter Thorwaldsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen