Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bären riskerar torka bort i hettan - barnens sylt hotas

Extremhetta råder i Sverige med skogsbränder som följd. Nu hotas bären. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det blir mycket lingon ett bra år. Men knappast 2018, då det i stället riskerar att bli ett katastrofår för vilda bär. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Den extrema hettan gör att vilda bären i skogarna riskerar att torka bort.

Därmed kan det bli brist på lingon och blåbär - och sylt till barnens pannkakor i värsta fall ett minne blott.

– Det är helt nödvändigt att det kommer regn inom sju till tio dagar för att man ska kunna rädda det som finns kvar, säger Martin Engström, bäruppköpare.

Passa på att ge barnen blåbärs- och lingonsylt på pannkakorna - för snart kan det bli brist.

Den extrema torkan och värmeböljan över nästan hela landet riskerar att bränna bort stora delar av tillgången på vilda bär.

Martin Engström är vd på Olle Svenssons Partiaffär AB och Finnerödja Bär, som årligen köper upp stora mängder bär. Han är orolig.

 

LÄS MER: Dubbelsmäll för skogsägarna i år – kan förlora miljonbelopp

 

– Värmen och torkan har definitivt påverkat bären, säger han.

– Mycket av bären har torkat bort på hyggena och i lingonområden i de stora områdena i Västerbotten, Jämtland och Hälsingland, säger han vidare.

Den riktiga plocksäsongen är ännu i sin linda, så det är svårt att veta i dag hur mycket bär som det finns kvar i skogarna. Men kommer det inget regn snart kan det bli ett katastrofår.

Företaget hjälper till att organisera plockare, många från Thailand, och nu planerar man att skjutsa dem till de områden där man tror att det finns bär.

– Sverige är sådant långt land, med olika klimatzoner. Nu är det visserligen varmt överallt, men det brukar alltid ha regnat någonstans. Man får flytta plockarna till de områden där det finns bär, men visst, kommer det inga regn så blir det värre, säger Martin Engström.

Torkan 2018 värsta i mannaminne

Han har aldrig varit med om något liknande.

– Det finns ingen i modern tid, vi pratar 50 år tillbaka i tiden, som har varit med om detta tidigare, säger Martin Engström.

Ola Langvall är expert på bär och verksam vid SLU. Han har rört sig i skogarna i södra Sverige, i Småland.

 

LÄS MER: Räddningstjänsten efterlyser frivilliga 

 

– Mycket av blåbärsriset har torkat och vissnat ner. Då skrumpnar blåbären, säger han och fortsätter:

– I allmänhet kan jag säga att det är stor risk att bären blir små och då är det svårt att få ihop någon större mängd bär.

Kimmo Rumpunen är hortonom, och expert på trädgårdsvetenskap. 

– Här i södra Sverige finns det väldigt lite blåbär för de har torkat bort. Man får hitta dem i fuktiga partier, som mossmarker.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!