Alexander Bard. Foto: / SVEN LINDWALL EXPAlexander Bard. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Alexander Bard. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Karl-Johan Persson. Foto: OLLE SPORRONGKarl-Johan Persson. Foto: OLLE SPORRONG
Karl-Johan Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Bard blir "husfilosof" för H&M:s nya varumärke

Publicerad

H&M-aktien har rasat dramatiskt på börsen efter den senaste historiskt svaga rapporten.

Nu försöker H&M krishantera och går samtidigt ut och berättar om ett helt nytt varumärke: Nyden.

Där fungerar Alexander Bard – som den senaste tiden gjort flera hårda utspel om övergrepp och kvinnor – som en "in-house philosopher", skriver amerikanska The Cut.

Men:

"Vi har inget formellt samarbete med honom", hälsar H&M:s informationschef Camilla Emilsson Falk.

Svenska klädjätten H&M rasade dramatiskt på börsen förra veckan. När börsen stängde på torsdagseftermiddagen förra veckan låg H&M-aktien över den psykologiska gränsen på 200 kronor – vid öppningen morgonen därpå rasade aktien snabbt 15 procent, ett tapp på cirka 30 kronor per aktie.

Raset stabiliserades sen till runt 13 procent. Men störtdykningen fortsatte nu i veckan. En halvtimme efter att Stockholmsbörsen öppnade på måndagen hade aktien gått ner med över fem procent. Ingen annan aktie tappade lika mycket som H&M.

Det handlar om flera miljarder som gått upp i rök för ägarfamiljen Persson. Bland annat har Karl-Johan Persson kritiserats som vd, och hans roll har ifrågasatts.

Alexander Bard – central för H&M:s nya märke

Mitt i stormen går H&M ut och berättar om sin satsning på det nya märket Nyden – ett H&M-drivet märke för "millenials". I en lång artikel på amerikanska modemagasinet The Cuts sajt berättar mannen bakom Nyden – svenske Oscar Olsson som rapporterar direkt till H&M:s vd Karl-Johan Persson – om märket. Kläderna ska säljas via nätet och på olika pop-up-event, skriver The Cut.

H&M:s vd Karl-Johan Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Vidare säger Olsson att han fått i uppdrag att – med hjälp av sociologi, filosofi och olika marknadsundersökningar – ta reda på hur marknaden kommer se ut om tio år.

Men det är inte allt. Av The Cuts artikel framgår också att medieprofilen Alexander Bard – känd inte minst från TV4:s "Idol" och "Talang" – haft en central roll i utvecklingen av Nyden. Bard kallas för Nydens "husfilosof", i The Cut, och Olsson säger sig ha inspirerats av Bards uttryck "nätokrati".

Bard skriver själv på Twitter att han är:

"... sååå stolt över att ha inspirerat fantastiske Oscar Olsson och hans briljanta team."

https://twitter.com/Bardissimo/status/943706753304215552

Den senaste tiden har Alexander Bard också uppmärksammats för sina utspel om "galna kvinnor" och övergrepp, bland annat. Kampanjen #metoo har han skrivit är resultatet av "150 miljoner neurotiska kvinnor som läst #fiftyshadesofgrey".

Bard har också skrivit:

"Historien är full av kvinnor som anklagat men för sexuella trakasserier som aldrig har hänt. Hur kan kvinnor ha blivit 100 procent tillförlitliga år 2017?"

Alexander Bard: "Kändisbitch"

Om Cissi Wallin, ett av de tydligaste ansiktena utåt för #metoo i Sverige, har Bard sagt:

– För mig är Cissi Wallin en galen toka. Jag förstår inte varför hon skulle vara trovärdig.

I en Tweet har han förolämpat artisten Zara Larsson, 20, och bland annat skrivit:

"Låt oss kalla det Zara Larsson-syndromet. Kändisbitch hatar män."

Foto: / SVEN LINDWALL EXP

Alexander Bard har också drivit den så kallade Elitlistan, en mejltråd som använts som forum för mobbning av av kända personer.

Efter kritiken mot Alexander Bard, som kommit från flera håll, har ett IT-företag plockat bort Bards nominering till Årets digitala influencer på en gala. Även TV4 har tagit avstånd från Alexander Bards uttalanden – men Bard kommer stanna kvar i "Talang".

 

LÄS MER: Zara Larsson slår tillbaka efter Alexander Bards förolämpning

 

Oklart vad Alexander Bards roll är

Camilla Emilsson Falk, informationschef på H&M, skriver i ett mejl till Expressen:

"Alexander Bard är en av många personer som Nyden har pratat med, vi har inget formellt samarbete med honom."

"Det stämmer inte att han har en central roll", skriver Camilla Emilsson Falk vidare.

Men enligt Alexander Bard själv stämmer det inte att han pratat med Nyden.

"Nej, Alexander Bard jobbar inte för eller "räddar" H&M", skriver han.

https://twitter.com/Bardissimo/status/944080208537284608

Alexander Bard säger också till Expressen:

– Oscar Olsson har gjort ett uttalande i The Cut, han är chef på Nyden och hjärnan bakom det här. Jag har inget mer att tillföra till det han har sagt, säger Bard.

Du kan inte säga om du jobbar med dem eller inte?

– Vi återkommer till det senare ... det han sagt stämmer. Det står jag till hundra procent bakom, säger Bard.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen