Bara tre av tio sparar privat till sin pension

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank i Sverige.
Foto: /IBL
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige, anser att för få sparar privat till sin pension.

Den som inte sparar privat kan riskera en privatekonomisk chock när det är dags för pension. 

Ändå är det bara tre av tio svenskar som sparar privat, visar en undersökning från Danske Bank.

– Risken är att man behöver sänka sin levnadstandard avsevärt som pensionär, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige. 

När allt fler blir allt äldre blir vårt pensionssystem mer sårbart. För många kommer den allmänna pensionen och tjänstepensionen behöva kompletteras med ett privat sparande, om inte skillnaden mellan slutlön och pension ska bli avgrundsdjup. 

LÄS MER: Stor guide för varje ålder – så ska du pensionsspara 

Ändå är det bara tre av tio svenskar har ett privat pensionssparande, vid sidan av tjänstepensionen. Det visar en färsk undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av Danske Bank. 

– Det är för få med tanke på hur låg andel av slutlönen som pensionen väntas utgöra. Jag tror att många har nog inte insett det. Ofta börjar man tänka på pensionen för sent i livet, när man ser hur man måste sänka sin levnadsstandard rejält, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank Sverige. 

Uträkningar som Danske Banks pensionsbolag Danica Pension gjort, visar att en 40-åring som i dag står utan ett privat pensionssparande och som har en bruttoinkomst på 30 000 kronor före skatt, endast får ca 53 procent av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning vid en pensionsålder på 65 år. Det blir 15 800 kronor före skatt.

LÄS MER: Detta måste du spara för att gå i tidig pension 

– Det kan bli ett samhällsproblem att vi i framtiden kommer få så många med väldigt låga pensioner, säger Maria Landeborn.

Hon tipsar om att gå in på Minpension.se, ett samarbete mellan staten och försäkringsbolagen, och göra en prognos över hur stor den totala pensionen kan tänkas bli. 

– Och börja spara tidigt. Spara hellre litegrann än inget alls, och ju tidigare du börjar desto mindre behöver du spara varje månad.

FRIDA BRATT: Känner du dig som en idiot är du lönsam 

Undersökningen visar också att svenskarna helst vill gå i pension när de är 64 år, men tror att det är mer realistiskt att de har hunnit fylla 68 år innan de lämnar arbetslivet. Hela 76 procent tror att de kommer att vara över 65 år innan de går i pension. 

Maria Landeborns tips för en bra pension

Börja arbeta tidigt. 

Välj en arbetsgivare med tjänstepension. 

Börja spara privat så tidigt du kan. 

Spara 10 procent av lönen före skatt över tid. Det innebär att du kan spara två procent av lönen vissa månader, andra fem procent. Det viktiga är att du landar på ett snitt på 10 procent över tid. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!