Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bara timmar kvar nu: 5 tips för din deklaration

Frida Bratt, privatekonom på Nordnet. Foto: NORDNET
Foto: Fialotta Bratt / Skatteverket / Fialotta Bratt / Pressbild

Timmar återstår – vid midnatt ska deklarationen vara inlämnad.

Om du inte deklarerat redan så lägga allt åt sidan och gör det nu.

Frida Bratt, privatekonom på Nordnet, ger här fem värdefulla tips för dig som är ute i sista stund.

1. Ta den hjälp som finns

– Nu återstår endast möjligheten att deklarera digitalt. Men oavsett är det ändå det bästa alternativet, eftersom det då är lättare att göra rätt. Du får hjälp med exempelvis automatiska uträkningar, och dessutom finns många bra hjälptjänster. Ta vara på den här hjälpen, det kanske du behöver nu när tiden är knapp. Blir du sen med deklarationen väntar en straffavgift på 1 250 kronor.

2. Fokusera på de realistiska avdragen

– Nu finns inte särskilt mycket tid att försöka få till avdrag för exempelvis inköp av litteratur eller arbetskläder, eftersom reglerna där är väldigt snäva och summorna ofta i slutändan blir små. Fokusera på de stora och viktiga avdragen, som du kan få om du har sålt en bostad, sålt värdepapper, har rest mycket till och från arbetet eller hyrt ut din bostad. Eftersom tiden är knapp är det en fördel om du har kvitton från exempelvis förbättringsutgifter i ordning, så du vet hur stort avdrag du kan göra. Skatteverket har bra och lättanvända tjänster för att räkna ut reseavdrag och omkostnadsbelopp vid försäljning av värdepapper – använd dem!

Christina Söderberg, Compricer, om avdragen du inte får missa

3. Lugn – mycket är redan ifyllt

– Sålde du fonder från vanlig depå under förra året och ska deklarera för vinsten eller förlusten? Och har du tänkt kvitta vinst mot förlust? Lugn, då har banken redan skickat alla uppgifter till Skatteverket, som fyller i dem automatiskt i din deklaration. Också kvittningen sker automatiskt. Men det här gäller alltså bara fonder – har du sålt aktier är det bara att själv plocka fram miniräknaren och sätta i gång. Notera att också den schablonintäkt som ska tas upp för beskattning från ditt ISK är förifylld.

4. Be att få skjuta upp deklarationen

– Är det av någon anledning omöjligt för dig att skicka in deklarationen idag kan du ansöka om anstånd i tjänsten Mina sidor på Skatteverkets webbplats. Där kan anstånd medges som längst till och med den 16 maj. Men du måste ha godtagbara skäl för att få anstånd – det räcker inte att du är på semester utomlands exempelvis. Är du däremot strandad utomlands på grund av SAS-strejken skulle det kunna vara ett skäl att få bli sen med deklarationen. Typiska skäl att få anstånd är annars att du är sjuk, att du är utomlands en längre tid eller arbetar på annan ort.

5. Förklara vad du gjort

– Är du osäker på om dina siffror blivit rätt så kan du alltid förklara vad du gjort och hur du har kommit fram till siffrorna. Det är bättre att du förklarar än att du låtsas som du förstått och sedan gör fel. Tänk på att du också kan ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567 – det är öppet för deklarationsfrågor ända till klockan 24.00 i kväll. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!