Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bara skulder kvar efter miljonvinsten

Thomas Nilsson fick i september 2001 komma till Bingolotto för att dra i Lyckohjulet. Men de 4,5 miljoner han vann försvann nästan lika snabbt som han fick dem. Nu återstår bara skulder och kronofogden är honom ständigt i hasorna.
VISBY. Om Thomas Nilsson, 51, inte hade varit så godtrogen, snäll och aningslös hade han kunnat berätta för sin granne om hur man får miljoner att växa.
Men 122-miljonersvinnaren "Lotto-Eriks" granne lurades snabbt på allt han vunnit på Bingolotto - 4,5 miljoner kronor.
- Jag har inget kvar, bara skulder och jagas av kronofogden, säger Thomas Nilsson till Expressen.
Thomas Nilsson driver Gnisvärds Café på Gotland och bor med sin mamma Alice, 89, vid ett litet hus vid havet. Ingenting - utom kanske en gammal BMW täckt med blomkartonger - påminner om att här har bott en mångmiljonär, om än för bara en kort tid. Det var i september 2001. Thomas hade glömt att han köpt en bingolott och visste inte att han var välkommen att dra i Lasse Kronérs Lyckohjulet förrän Bingolotto annonserade efter den försvunna lotten. September 2001.

Pengarna som bortblåsta

Men Thomas Nilssons 4,5 miljoner försvann nästan lika snabbt som han fick dem. - Jag var lycklig en stund, men inte så länge. Man blir faktiskt inte lycklig av pengar, fast pengar är förstås bra att ha, säger Thomas Nilsson till Expressen. Han gav bort en del, bland annat till Tjernobylbarnen. Och så lånade han ut pengar, bland annat till ett företag på Gotland. - Jag lånade ut en halv miljon. Men företaget gick i konkurs, suckar han. Och så förverkligade han en gammal dröm om att skaffa fina bilar. - Jag köpte både en Rolls-Royce och en Bentley. Och så två BMW och en Opel, säger han. Han var snäll och godtrogen, trodde alla om gott och plötsligt var både bilar och pengar som bortblåsta. Nu återstår bara skulder, kronofogden är honom i hasorna och han försöker försörja sig själv och mamma Alice med danskvällar på sitt kafé vid havet.

Grannar länge

Thomas Nilsson känner "Lotto-Erik", som vann 122 miljoner kronor, de har länge bott grannar. - Jag fick inga goda råd om hur jag skulle sköta pengarna. Nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter till "Lotto-Erik", säger Thomas Nilsson. - Jag har gått i alla fallgropar och vill berätta om dem. "Lotto-Erik" ska inte bara låta e n bank sköta affärerna, han måste sprida riskerna. Undersök vad försäkringsbolagen kan erbjuda också. Och lyssna inte på vad folk framför i sina tiggarbrev; jag fick 40 om dagen i en månad. De presenterade fantastiska historier och ville att jag skulle betala hyror, bilar - ja, allt. Jag var alldeles för snäll, säger Thomas Nilsson. Tror du att "Lotto-Erik" kan bli lycklig med så mycket pengar? - Ja, under förutsättning att han fortsätter att vara sig själv. Men njut av livet - och gardera dig, säger Thomas Nilsson i sin hälsning till "Lotto-Erik".
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!