Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Banksy-tavla för 12 miljoner sönderstrimlad

En tavla av den välkände brittiske gatukonstnären Banksy såldes på auktion för 12 miljoner kronor i fredags.

Direkt efteråt strimlades den sönder inför besökarna.

Motivet var ett av Banksys mer kända: En flicka som sträcker sig efter en hjärtformad ballong, "Girl with a balloon". När bilden, och ramen, auktionerades ut hos det välkända auktionshuset Sotheby's i London landade den på över en miljon brittiska pund, runt 12 miljoner kronor.

Sen hände det.

Strax efter att tavlan klubbats gled motivet ner genom en dokumentförstörare som hade byggts in i ramens underkant. Konstnären själv la upp en bild på det förstörda konstverket via Instagram, och skrev:

”Going, going, gone ...”

https://www.instagram.com/p/Bokt2sEhlsu/?hl=en&taken-by=banksy

Köparen är ”förvånad”

På bilder och filmer från händelsen syns hur besökare och anställda på Sothebys ser chockade ut när målningen strimlas sönder.

– Det verkar som vi just blev ”Baksyade”, säger Alex Branczik på Sothebys enligt The Guardian.

I ett uttalande säger Sothebys:

”Vi har pratat med köparen som blev förvånad av händelsen. Vi diskuterar nästa steg.”

Det är oklart om händelsen gjort att konstverket ökat i värde, eller förstört det.

Första gången motivet, kallat ”Girl with balloon”, dök upp var det på en vägg på Great Eastern Street i Shoreditch i östra London. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!