Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankkraschen slår hårt mot svenska småsparare

En svart dag. Runt om i världen föll börserna i går efter beskedet om Lehman Brothers konkurs. Oron om vad som ska hända nu fortsätter att lägga sin skugga över finansvärlden.
Foto: REUTERS

Kraschen i den amerikanska bankjätten Lehman Brothers slår nu hårt mot svenska småsparare. 

SEB:s kunder som placerat pengar i en trygg svensk räntefond har förlorat 235 miljoner kronor hos Lehman Brothers i USA. 

- Det finns inga vattentäta placeringar, säger Odd Eiken, informationsdirektör på SEB.

Alan Greenspan, den förra chefen för amerikanska centralbanken satte ned foten häromdagen:

 - Detta är den värsta krisen sedan depressionen på 1930-talet. Läget är oerhört allvarligt, sa han.

 Det har många svenska sparare redan anat. De har därför flyttat sina sparpengar från aktiefonder till svenska korta räntefonder, som ska vara mycket säkert.

 Lågriskfonden SEB Penningsmarknad är SEB:s trygga alternativ till kunder som inte vill ta någon risk.


235 miljoner är borta

 Men risk är precis vad SEB tog. De placerade 235 miljoner kronor av spararnas pengar hos bröderna Lehman, bankjätten med fingrarna djupt insyltade i krisens centrum, den amerikanska bostadsmarknaden.

 - SEB Penningmarknadsfond har en del av kapitalet placerat i ett obligationslån hos Lehman Brothers, medger Odd Eiken för Expressen.

 - Det är 235 miljoner kronor i fonden som är placerade hos Lehman Brothers, förtydligar Lena Bivner pressansvarig för SEB:s fonder.

 SEB Penningmarknadsfond är en kort räntefond. Den ska placera spararnas pengar i "räntebärande värdepapper huvudsakligen utgivna av svenska staten, bostadsinstitut och företag med hög kreditvärdighet".


Det fick de inte veta

 Detta skriver SEB i informationen till kunderna.

 Det SEB:s kunder inte får veta är att fonden också kan spela på amerikanska räntepapper med oklar risk. Därför är 235 miljoner kronor som fondspararna anförtrodde SEB, nu troligen borta efter Lehmankraschen.

 Fondförvaltaren Jan Schenling, som gjorde satsningen, var inte anträffbar i går.

 Odd Eiken, vad säger du till era fondkunder som fått veta av SEB att den här räntefonden var ett säkert alternativ?

 - Vi informerar alltid om riskerna, säger han.

 Lehman Brothers är också en av de stora garanterna för aktieindexobligationer som sålts i stor skala till svenska småsparare. Poängen med sparformen är att det ska ge ett "kapitalskydd".

 Men om den bank som gett ut obligationen går i konkurs försvinner skyddet.

 Obligationen kan bli värdelös.

FAKTA

Andra svenska firmor som sålt lehman-obligationer
Flera svenska mäklarfirmor har sålt aktieindexobligationer baserade på obligationer utgivna av Lehman Brothers:
Acta:
Acta har sålt Lehmanobligationer till privatkunder för 1 miljard kronor, enligt Affärsvärlden. Acta försöker nu räkna ut hur stor del av spararnas pengar som är borta.
– Det för tidigt att måla fan på väggen, säger Simon Kling på Acta.
Kaupthing:
Kaupthings informationschef Peter Borsos bekräftar att banken sålt Lehman-obligationer till ett ”mindre belopp”, enligt SvD.
Erik Penser:
Företaget Erik Pensers vd Peter Melbi hävdar att man sålt Lehmanobligationer till ett värde av cirka hundra miljoner kronor till svenska småsparare.