Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankerna tar avgift – för att sätta in mynt

Nu tar flera banker ut en avgift för att växla in gamla mynt.
Foto: Jeppe Gustafsson / Tt / CODE 71935 JEPPE GUSTAFSSON
Sveriges nya mynt.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Töm spargrisen och dra på spenderbyxorna!

Nu tar flera banker ut en avgift för att växla in gamla mynt – så Riksbanken uppmanar att handla för dem innan de blir ogiltiga, rapporterar Dagens Industri.

När de nya mynten släpptes under förra året fick de gamla en- och femkronorna ett bäst-före-datum – och till sommaren blir de ogiltiga att använda.

Men för dem som samlat på sig ett lager av mynt kan det bli en kostsam affär att växla in dem mot nya.

Flera banker tar nu ut en avgift för att lösa in mynten uppger DI eftersom bankerna tycker det är svårt att ta hand om stora myntmängder.

Avgift för att sätta in mynt

Bankerna uppmanar därför kunderna att sätta sprätt på sina mynt i stället.

– Vår rekommendation till våra kunder är att omsätta mynten i handeln, säger Gabriel Francke Rodau, presschef på Swedbank, till DI.

Tidningen har ringt runt till de stora bankerna i Sverige för att undersöka deras mynthantering. Hos Nordea och SEB är det i nuläget gratis att sätta in mynt på sitt konto. Swedbank tar ut en engångsavgift på 100 kronor medan Handelsbanken väljer att ta ut en avgift på sju procent av beloppet kunden vill sätta in.

Se till att använda de gamla enkronorna och femkronorna på bästa sätt före de blir ogiltiga.
Foto: Magnus Jönsson

Den 30 juni blir de gamla en- och femkronorna ogiltiga. 10-kronan kommer dock att vara kvar oförändrad.


LÄS MER Debatt: Hur kan man stjäla pengar från ett barn?


Fler sedlar blir också ogiltiga

Samma datum som de gamla en- och femkronorna blir ogiltiga blir även 100- och 500-kronorssedlarna det också. Även om det inte kommer gå att handla för sedlarna efter juni kan man däremot sätta in dem på bankkonto till och med den 30 juni 2018.

De gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar blev ogiltiga redan i juni förra året. Tiden för att växla in dessa sedlar hos bankerna gick ut sista augusti.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!