Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordeas Björn Wahlroos kopplas till Estlandshärva

Thomas Borgen.
Björn Wahlroos.Foto: ANN JONASSON
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Danske Banks vd Thomas Borgen avgår i spåren penningtvättshärvan i Estland.

– Jag ångrar det djupt, uppger Borgen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till danska tidningen Berlinske finns det även kopplingar som leder till Nordeas styrelseordförande, Björn Wahlroos.

Kopplingen mellan penningtvättshärvan och Nordeas styrelseordförande handlar om att Björn Wahlroos var styrelseordförande och vd för Sampo Bank 2007.

Danske Bank tog över Sampo Bank 2007. Samma år ska ledningen för danske bank varnats för att det förekom penningtvätt på Sampo Bank, och ”kriminell aktivitet i sin renaste form”.

Uppgifterna framkommer i internutredningen som Danske Bank presenterade på onsdagen.

LÄS OCKSÅ: SEB:s tidigare chef Annika Falkengren pekas ut som tänkbar vd för Danske Bank

 

 

Sedan tidigare är det Sambo Banks estniska filial som står i centrum för penningtvättshärvan.

År 2007 var Nordeas nuvarande ordförande Björn Wahlroos vd för Sampo. Han vill dock inte kommentera den pågående härvan, men Sampos investorrelations- och kommunikationsspecialist Mirko Hurmerinta säger i ett uttalande:

– Under den tid vi ägde banken märkte vi inte några kriminella aktiviteter och vi har inte varit del av någon undersökning, såvitt vi vet.

 

Vd:n avgick på morgonen

Danske bank höll en presskonferens klockan 10 på onsdagen, där resultatet från den interna utredningen presenterades.

Redan tidigare på dagen avgick Danske banks nuvarande vd, Thomas Borgen.

I ett pressmeddelande skriver Borgen att Danske Bank inte levt upp till sitt ansvar gällande misstänkt penningtvätt i Estland.

– Jag anser att det är bäst för alla parter om jag avgår, uppger Borgen i pressmeddelandet.

Ole Andersen, ordförande i Danske Banks styrelse, säger vidare att beslutet diskuterats internt.

– Vi har, så klart, diskuterat situationen löpande, och jag delar hans känslor och respekterar hans beslut, som jag håller med om är det rätta.

Thomas Borgen kommer att sitta kvar på sin post tills en ny vd finns på plats.

Danske Banks styrelseordförande Ole Andersen har övervägt att lämna sin post, men har beslutat sig för att stanna.

– När uppgiften har blivit löst kan jag gå, säger Ole Andersen i samband med bankens presskonferens.

 

Tvättade pengar för minst 270 miljarder

Expressen har tidigare berättat om den misstänkta penningtvättshärvan.

Kriminella nätverk misstänktes då ha tvättat pengar för minst 270 miljarder i Danske Bank.

Misstankarna har utretts av flera myndigheter, samt en oberoende konsultfirma å Danske Banks vägnar.

Enligt konsultfirman Promontory Financials preliminära rapport hanterade bankens filial i Estland 30 miljarder dollar åt ryska och ex-sovjetiska kunder under 2013. Antalet transaktioner åt utländska kunder uppgick då i 80 000 stycken.

Financial Times, som rapporterade om härvan, betonade att alla transaktioner inte behövde vara misstänkta. Däremot  hade banken ett ansvar att se till att tillräckliga penningtvättskontroller fanns på plats.

 

Banken sänker sin prognos

Danske Bank sänker sin resultatprognos för helåret 2018, mot bakgrund av den donation som banken gör för penningtvättskandalen i Estland men också på grund av sämre utveckling av tradingnettot.

Danske Bank spår nu att nettoresultatet 2018 hamnar i intervallet 16-17 miljarder kronor. Tidigare prognos var att nettoresultatet skulle hamna i den nedre delen av intervallet 18-20 miljarder danska.

"Förutom donationen på 1,5 miljarder danska kronor, beror prognosjusteringen på fortsatt dämpad utveckling inom tradingnettot", skriver Danske.

På onsdagen föll Danske banks aktie tungt på Köpenhamnsbörsen – minus drygt fem procent på förmiddagen.

 

 

Banken donerar 2 miljarder

Danske Bank donerar 1,5 miljarder danska kronor (cirka två miljarder svenska kronor) till följd av den utredning banken har gjort kring penningtvättskandalen i Estland – en utredning som omfattar misstänkta transaktioner i Estland 2007–2015.

”Eftersom banken inte kan göra någon träffsäker bedömning av beloppet av de misstänka transaktionerna som gjords av icke-bosatta kunder i Estland under perioden, har styrelsen beslutat att donera bruttointäkterna från dessa under perioden 2007-2015, vilket bedöms vara 1,5 miljarder danska kronor. Donationen sker till en oberoende stiftelse som kommer att skapas för att stödja initiativ för att bekämpa internationell finansiell brottslighet, inklusive penningtvätt, i Danmark och Estland”, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Donationen på 1,5 miljarder danska kronor kommer att bokföras i det tredje kvartalet 2018.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!