Nu äger Goldman Sachs en lyxyacht. Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: ColourboxNu äger Goldman Sachs en lyxyacht. Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Colourbox
Nu äger Goldman Sachs en lyxyacht. Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Colourbox
Det finns plats för en helikopter på "Natita". Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Jan Mika/ColourboxDet finns plats för en helikopter på "Natita". Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Jan Mika/Colourbox
Det finns plats för en helikopter på "Natita". Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Jan Mika/Colourbox

Bankens nya lyxproblem: En yacht – med helikopterplatta

Publicerad

Miljardären kunde inte betala sin skuld.

Då fick banken Goldman Sachs betalt i en annan – lite lyxigare – valuta än pengar:

En drygt 66 meter lång yacht.

Det är Wall street journal som skriver om investmentbankens lyxproblem.

När Goldman Sachs lånar ut pengar till miljardärer får de allt från  Andy Warhol-målningar till vinsamlingar i säkerhet, skriver tidningen. Det betyder att en hel del lyxprylar faller i bankens ägo när miljardärer har svårt att betala tillbaka sina lån.

Som nu.

Goldman Sachs får lyxyacht av oljemiljardär

Enligt Wall street journal började allt 2014, då en en oljemiljardär från Texas tog ett lån från Goldman Sachs. Men av någon anledning har han inte kunnat betala tillbaka pengarna – vilket nu har slutat med att banken stämt sin egen klient.

 

LÄS MER: Obama på lyxyacht – med världsstjärnorna 

 

Förra månaden syntes poliser vid en marina på West Palm beach i Florida. Syftet var att beslagta miljardärens båt. En drygt 66 meter lång lyxyacht med bland annat biograf, jacuzzi och helikopterplatta.

Att allt fler lånar pengar med materiella ting som säkerhet ställer till det för investmentbankerna i USA. Plötsligt sitter de med dyra prylar som kan vara svåra – och besvärliga – att bli av med.

Ett lyxproblem, kan tyckas.

Auktionerar ut yachten

Goldman Sachs har inte velat kommentera. Men Wall street journal skriver att lyxyachten, som heter "Natita", troligtvis kommer att auktioneras ut. Men hon har redan varit på marknaden i två år – utan att någon velat köpa henne.

 

LÄS MER: Välkommen till Trumps gamla lyxyacht 

 

Yachten beräknas vara värd 39,9 miljoner dollar. Det motsvarar drygt 326 miljoner kronor.

Fortfarande återstår 28 miljoner dollar av den forne oljemiljardärens lån till Goldman Sachs, skriver Wall street journal.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen