Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankens nya lyxproblem: En yacht – med helikopterplatta

Nu äger Goldman Sachs en lyxyacht. Bilden har ingenting med texten att göra.
Foto: Colourbox
Det finns plats för en helikopter på "Natita". Bilden har ingenting med texten att göra.
Foto: Jan Mika/Colourbox

Miljardären kunde inte betala sin skuld.

Då fick banken Goldman Sachs betalt i en annan – lite lyxigare – valuta än pengar:

En drygt 66 meter lång yacht.

Det är Wall street journal som skriver om investmentbankens lyxproblem.

När Goldman Sachs lånar ut pengar till miljardärer får de allt från  Andy Warhol-målningar till vinsamlingar i säkerhet, skriver tidningen. Det betyder att en hel del lyxprylar faller i bankens ägo när miljardärer har svårt att betala tillbaka sina lån.

Som nu.

Goldman Sachs får lyxyacht av oljemiljardär

Enligt Wall street journal började allt 2014, då en en oljemiljardär från Texas tog ett lån från Goldman Sachs. Men av någon anledning har han inte kunnat betala tillbaka pengarna – vilket nu har slutat med att banken stämt sin egen klient.


LÄS MER: Obama på lyxyacht – med världsstjärnorna 


Förra månaden syntes poliser vid en marina på West Palm beach i Florida. Syftet var att beslagta miljardärens båt. En drygt 66 meter lång lyxyacht med bland annat biograf, jacuzzi och helikopterplatta.

Att allt fler lånar pengar med materiella ting som säkerhet ställer till det för investmentbankerna i USA. Plötsligt sitter de med dyra prylar som kan vara svåra – och besvärliga – att bli av med.

Ett lyxproblem, kan tyckas.

Auktionerar ut yachten

Goldman Sachs har inte velat kommentera. Men Wall street journal skriver att lyxyachten, som heter "Natita", troligtvis kommer att auktioneras ut. Men hon har redan varit på marknaden i två år – utan att någon velat köpa henne.


LÄS MER: Välkommen till Trumps gamla lyxyacht 


Yachten beräknas vara värd 39,9 miljoner dollar. Det motsvarar drygt 326 miljoner kronor.

Fortfarande återstår 28 miljoner dollar av den forne oljemiljardärens lån till Goldman Sachs, skriver Wall street journal.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!