Banken avslöjas – läckte uppgifter till Facebook

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bankerna har en funktion som tillåter Facebook att samla in uppgifter ur formulär som fylls i på deras hemsida.
Foto: RAFAEL HENRIQUE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / RAFAEL HENRIQUE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Mark Zuckerberg, vd för Facebook.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

En tredje svensk bank, Collector, avslöjas nu för att ha läckt personuppgifter till sociala medie-giganten Facebook.

De tre bankerna har en funktion som tillåter Facebook i realtid samla in uppgifter ur formulär som fylls i på deras hemsida.

– Det var oönskat från vårt håll, säger Kajsa Lernestål marknadsföringschef på Collector, till Sveriges Radio Ekot.

Collector bank menar att de läckta uppgifterna inte är ett brott mot banksekretessen, eftersom även personer som ännu inte är kunder också kunnat fylla i formulär på deras hemsida.

Per-Ola Jansson, som är expert på banksekretess, menar däremot att inte det inte spelar någon roll huruvida uppgifterna tillhör en kund eller inte. Collector kan mycket väl ha brutit mot lagen ändå, anser han.

– Om uppgifter om en kund, eller den som är på väg att bli kund, på något sätt läcker ut, så är det i strid med banksekretessen. Och det finns ju inget specifikt undantag för några hemsidor eller så, utan läcker det så läcker det, säger han till Ekot.

Läckaget upptäcktes efter granskning

Bakgrunden till det nu uppdagade personuppgiftsläckaget har sin upprinnelse i en granskning som Ekot gjorde tidigare i somras. Då kunde de visa att bankerna Avanza och Länsförsäkringar läckte persondata till Facebook. Collector, som nu står under bilan, tillsatte då en utredning och upptäckte själva att de läckte data.

– Det var den mänskliga faktorn som spelat in, förklarar Kajsa Lernestål marknadsföringschef på Collector, för Ekot.

Enligt Collectors egna uppgifter har läckaget ägt rum från årets början till juni i år, när det uppdagades. Men de vill inte svara på hur många kunder som är berörda.

– Det är information som vi inte delar externt, säger Lernestål.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!