Bank-ID-bedragarnas fula knep – precis när du fått lön

Ge aldrig ut din bank-ID kod, råder experterna.
Foto: ANN JONASSON
Bedragarna vet om när det är löningstider.
Foto: ANN JONASSON

Bank-ID-bedragarna blir listigare och under löning är många extra sårbara.

Men enligt experterna finns det knep för att skydda sig.

– Man ska aldrig, aldrig, aldrig dela med sig av sin kod till någon, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.

Den 25:e smäller det. Lönen kommer och det blir dags att betala räkningarna. Men då kan även risken att utsättas för bank-ID-bedrägerier öka. 

Bedragarna är listiga och slår ofta till när människor är som mest sårbara.

– Det är som när det är dags för skattebetalningar. De vet att det här händer och är pålästa. Det kan man räkna med, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Nationellt bedrägericenter. 

Så gör bedragarna

I dag sker bank-ID-bedrägerier på flera olika vis, men det finns några typer som är vanligare. Här är några att hålla utkik efter.


Påstår sig komma från banken

Bedragaren ringer upp och påstår sig vara från din bank. Ofta påstår den att du utsatts för bedrägeri. Därefter ombeds du ge ut ditt bank-ID eller logga in på din bank för att bedragaren "ska kunna hjälpa dig". I stället utnyttjar bedragaren tillfället för att kunna länsa kontot på pengar.


Påstår sig vara en vän

Bedragaren påstår sig vara någon du känner och använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig. Därefter ber "vännen" om dina koder eller att du ska logga in på bank-ID för att hjälpa den. Men ger du ut informationen kan bedragaren stjäla pengar från dig eller ladda ner ett bank-ID i ditt namn.


Påstår sig vara ett företag

Bedragaren ringer upp och berättar att du köpt något du egentligen inte köpt. När du berättar detta erbjuder sig bedragaren att hjälpa till genom att koppla dig till banken. I stället blir du kopplad till en annan bedragare som tar dina uppgifter.


Påstår sig vara datorsupport

Bedragaren påstår sig ringa från ett datorsupportsföretag, som Microsoft eller Apple. Snart får du höra att din dator drabbats av ett virus. I slutändan ombeds du logga in på ditt bank-ID eller uppge din kod, varpå bedrägeriet fullbordas.


Källa: Polisen, Bank-ID:s support

Undvik osäkra wifi-nät

För att undvika att drabbas måste man vara försiktig med sina bankkoder. Att kolla internetbanken på tåget är till exempel inte en bra idé. Då kan någon se och spara din kod.

På offentliga platser riskerar du också att komma in på ett osäkert wifi-nätverk. Och det kan få stora konsekvenser. 

– Problemet där är att du egentligen inte vet vad det är för nät du är inne på. Skulle det vara så att det är en bedragare som satt upp ett wifi-nät kan den personen sälja dina uppgifter i alla tjänster som du loggar in på, säger Lotta Mauritzson.

Lotta Mauritzson är brottsförebyggare vid Nationellt bedrägericenter.
Foto: POLISMYNDIGHETEN

Granska dina räkningar

Dessvärre finns det också farozoner för den som i stället väljer kontanter. Anne-Marie Eklund Löwinder, som är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, varnar för spejare vid bankautomaterna.

– Man ska alltid vara försiktig med att öppet stå och slå in koder, både när det gäller kreditkort, betalkort och på mobilen. Det har man sett inte minst de som står en bit ifrån och tittar på de som skriver in bankkoder eller som laddar sitt SL kort, säger hon.

Enligt henne är det också bra att granska räkningarna som kommer vid löning. På så sätt undviker man att betala bluffakturor från bedragare.

– Där får man vara extra försiktig. Som regel har man ju koll på det man har köpt förhoppningsvis. Är det så att man har delad ekonomi med någon som kan ha köpt något får man ställa en kontrollfråga till den.

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.
Foto: Daniel Roos

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!