Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslaget för Biden: Nytt avtal mellan EU och Kina

USA:s tillträdande president, Joe Biden.
Foto: CNP / POLARIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Nu står det klart.

Efter sex år av förhandlingar kom EU och Kina formellt överens om ett nytt investeringsavtal under onsdagen.

Det bekräftade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kinas president Xi Jinping, skriver Dagens industri.

EU och Kina har sedan 2014 förhandlat kring det stora investeringsavtal som som skulle börja gälla mellan de båda parterna. Och under onsdagen blev det formellt klart.

Valdis Dombrovskis är EU-kommissionär och ansvarar för handelsfrågor. Han menar att avtalet mellan EU och Kina är det mest ambitiösa investeringsavtal som Kina varit med och förhandlat fram med ett tredje land, gällande konkurrens, uthållig utveckling och marknadstillgångar, skriver Di.

– Vi förväntar oss att europeiska företag kommer att ha mer säkerhet och förutsägbarhet i sin verksamhet. Vi har en del mycket välkomna förändringar till spelreglerna, eftersom handeln och investeringsrelationen med Kina under en lång tid varit obalanserad, säger Valdis Dombrovskis.

Känga till Biden

Samtidigt kan det nya avtalet mellan EU och Kina bli en ovälkommen känga till USA:s tillträdande president Joe Biden, som vill fortsätta sätta press på Kina, skriver Di. 

Tidningen skriver vidare att avtalet kan kritiseras ytterligare då EU inte tar tillräcklig hänsyn till människorättsfrågor i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina där flera interneringsläger, eller omskolningsläger uppmärksammats.

Se mer: 900 miljarder dollar i coronastöd – Trump: ”Löjligt lågt”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!