Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s snusförbud: ”Det är så tokigt, man blir mållös”

Det svenska snuset ser ut att stoppas i EU – ännu en gång.

Men argumenten som lyfts fram på vägen blir allt märkligare.

Bland annat har den svenska föräldraledigheten pekats ut som orsak till att Sverige har lägst andel rökare i EU.

– Det är så tokigt så man blir mållös, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.

Dagens förslag från EU:s generaladvokat Henrik Saugmandsgaard Øe till fortsatt snusstopp inom EU var väntat och är att betrakta som vägledande för EU-domstolens formella beslut senare i sommar. 

I utslaget adresseras till viss del att snus är en anledning till att rökningen är på EU:s lägsta nivå i Sverige. Men också att det finns ”andra orsaker” – utan att specificera vilka.

Under de föregående diskussionerna i EU-parlamentet fördes bland annat den svenska föräldraledigheten (!) fram som ett argument för att vi i Sverige har lägst rökning inom EU.

Ett argument, bland annat uppmärksammat på Twitter, bygger på ett resonemang om att pappor är föräldralediga under långa perioder i Sverige – och då inte vill röka i närheten av sina barn. 

https://twitter.com/Snusforumet/status/956553220700196864

– Det är så tokigt så man blir mållös. Vi både vill och kan och måste hålla oss till fakta. Men vi möter den här typen av utspel och det är klart att det är otroligt svårt att bemöta uppgifter som inte existerar, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish match.

– Det är anmärkningsvärt att en tjänsteman för en myndighet står hittar på sådana saker i parlamentet.


LÄS OCKSÅ: Nytt läge efter svensk match om snuset i EU 

Argumenten då – och nu

Generaladvokatens rekommendation till EU-domstol bygger överhuvudtaget på väldigt lite vetenskap och forskning, som varit fallet tidigare.

En snabb sammanfattning av snusets icke-historia i EU visar att argumenten och besluten ofta lutat sig mot vad som vid tidpunkten varit att betrakta som fakta:

1992: EU klubbade genom snusförbudet med hänvisning till risk för muncancer.

2001: Cancervarningen togs bort eftersom det inte fanns något vetenskapligt stöd.

2004: Förbudet prövades igen men stoppas i EU-domstolen med hänvisning till att det är en ny produkt och att man inte vill ha fler tobaksprodukter på marknaden.

2014: Ett nytt direktiv gav klartecken för nya produkter, vilket bland annat öppnade för e-cigaretter och nytt hopp för svenskt snus på kontinenten.

2018: Förslag till avgörande men utan nya argument. Domstolen åberopar ingen vetenskap utan verkar helt lämnat över frågan till politiska instanser.

– Den juridiska vägen och den vetenskapliga vägen blir otroligt svår att gå nu. Det här landar i att politiker får avgöra snusets framtid. Konsekvensen för mig blir att det är rättsosäkert eftersom med den här argumentationen kan man ganska godtyckligt förbjuda precis vad som helst, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.


LÄS OCKSÅ: Swedish match till EU-domstolen – utan regeringens stöd 

”Vi kommer aldrig att ge oss”

När Swedish match förde fram sina argument i EU-domstolen i Luxemburg tidigare i januari hade man däremot inte den svenska regeringen i ryggen.

Anledningen som angavs då var att regeringen skrivit under exportförbudet och därför inte ville börja argumentera mot detta i efterhand.

Organisationen Livsmedelsföretagen har tidigare hävdat att regeringen går emot sin egen livsmedelsstrategi och bidrar till att stoppa svensk export för åtskilliga miljarder kronor och dessutom missar en möjlighet att medverka till förbättrad folkhälsa i Europa.

Nu hoppas Swedish match på en vändning som innebär att svenska politiker hoppar på tåget igen. Kanske kan man göra gemensam sak med Danmark, där högljudda röster ropar för att upphäva snusförbudet inom EU.

– Jag måste förutsätta att Sveriges regering står upp för svenskt näringsliv, motsatsen kommer ju knappast att bygga Sverige, säger Patrik Hildingsson.

Och tillägger:

– I dag röker 25 procent av EU:s befolkning men det största bekymret man ser är att hålla snuset utanför unionen. Det kan inte fortsätta så i all evighet.

– Vi kommer aldrig att ge oss i den här frågan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!