EU:s snusförbud: ”Det är så tokigt, man blir mållös”

Publicerad
Uppdaterad

Det svenska snuset ser ut att stoppas i EU – ännu en gång.

Men argumenten som lyfts fram på vägen blir allt märkligare.

Bland annat har den svenska föräldraledigheten pekats ut som orsak till att Sverige har lägst andel rökare i EU.

– Det är så tokigt så man blir mållös, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.

Dagens förslag från EU:s generaladvokat Henrik Saugmandsgaard Øe till fortsatt snusstopp inom EU var väntat och är att betrakta som vägledande för EU-domstolens formella beslut senare i sommar. 

I utslaget adresseras till viss del att snus är en anledning till att rökningen är på EU:s lägsta nivå i Sverige. Men också att det finns ”andra orsaker” – utan att specificera vilka.

Under de föregående diskussionerna i EU-parlamentet fördes bland annat den svenska föräldraledigheten (!) fram som ett argument för att vi i Sverige har lägst rökning inom EU.

Ett argument, bland annat uppmärksammat på Twitter, bygger på ett resonemang om att pappor är föräldralediga under långa perioder i Sverige – och då inte vill röka i närheten av sina barn. 

https://twitter.com/Snusforumet/status/956553220700196864

– Det är så tokigt så man blir mållös. Vi både vill och kan och måste hålla oss till fakta. Men vi möter den här typen av utspel och det är klart att det är otroligt svårt att bemöta uppgifter som inte existerar, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish match.

– Det är anmärkningsvärt att en tjänsteman för en myndighet står hittar på sådana saker i parlamentet.

 

LÄS OCKSÅ: Nytt läge efter svensk match om snuset i EU 

Argumenten då – och nu

Generaladvokatens rekommendation till EU-domstol bygger överhuvudtaget på väldigt lite vetenskap och forskning, som varit fallet tidigare.

En snabb sammanfattning av snusets icke-historia i EU visar att argumenten och besluten ofta lutat sig mot vad som vid tidpunkten varit att betrakta som fakta:

1992: EU klubbade genom snusförbudet med hänvisning till risk för muncancer.

2001: Cancervarningen togs bort eftersom det inte fanns något vetenskapligt stöd.

2004: Förbudet prövades igen men stoppas i EU-domstolen med hänvisning till att det är en ny produkt och att man inte vill ha fler tobaksprodukter på marknaden.

2014: Ett nytt direktiv gav klartecken för nya produkter, vilket bland annat öppnade för e-cigaretter och nytt hopp för svenskt snus på kontinenten.

2018: Förslag till avgörande men utan nya argument. Domstolen åberopar ingen vetenskap utan verkar helt lämnat över frågan till politiska instanser.

– Den juridiska vägen och den vetenskapliga vägen blir otroligt svår att gå nu. Det här landar i att politiker får avgöra snusets framtid. Konsekvensen för mig blir att det är rättsosäkert eftersom med den här argumentationen kan man ganska godtyckligt förbjuda precis vad som helst, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.

 

LÄS OCKSÅ: Swedish match till EU-domstolen – utan regeringens stöd 

”Vi kommer aldrig att ge oss”

När Swedish match förde fram sina argument i EU-domstolen i Luxemburg tidigare i januari hade man däremot inte den svenska regeringen i ryggen.

Anledningen som angavs då var att regeringen skrivit under exportförbudet och därför inte ville börja argumentera mot detta i efterhand.

Organisationen Livsmedelsföretagen har tidigare hävdat att regeringen går emot sin egen livsmedelsstrategi och bidrar till att stoppa svensk export för åtskilliga miljarder kronor och dessutom missar en möjlighet att medverka till förbättrad folkhälsa i Europa.

Nu hoppas Swedish match på en vändning som innebär att svenska politiker hoppar på tåget igen. Kanske kan man göra gemensam sak med Danmark, där högljudda röster ropar för att upphäva snusförbudet inom EU.

– Jag måste förutsätta att Sveriges regering står upp för svenskt näringsliv, motsatsen kommer ju knappast att bygga Sverige, säger Patrik Hildingsson.

Och tillägger:

– I dag röker 25 procent av EU:s befolkning men det största bekymret man ser är att hålla snuset utanför unionen. Det kan inte fortsätta så i all evighet.

– Vi kommer aldrig att ge oss i den här frågan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen