Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella Löwengrip ger Stordalen kalla handen

Petter Stordalen.
Foto: NORA LOREK
Isabella Löwengrip.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det bokförlag som den norske hotellägaren Petter Stordalen och svenska bloggkändisen Isabella Löwengrip hade planer på att starta tillsammans har lagts på is.

Det skriver Isabella Löwengrip, även känd som "Blondinbella", i ett färskt blogginlägg enligt Dagens Næringsliv.

Enligt Löwengrip är orsaken att timingen för starten är fel.

– Häromdagen började min intuition tala för att en affärsidé med Stordalen inte är rätt. Rent rationellt förstår jag att det säkert är bra för mig att starta ett företag med honom, jag har enormt mycket att lära mig. Men själva idén är inte rätt, skriver bloggaren, som i våras utsågs till det svenska näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer.

Enligt Isabella Löwengrip står förlagsbranschen inför stora förändringar men nu är inte rätt tid att gå in, anser hon.

– Idén handlar om ett gemensamt bokförlag. Superkul för mig som älskar böcker. Men som jag skrev tidigare finns det inget momentum i det. Jag ser inte hur vi kan göra det bättre än någon annan just nu, skriver hon vidare.Även en annan aktör i bokbranschen har nyligen dragit sig ur ett samarbete med Petter Stordalen. Hotellkungen blev i vintras ägare till ett förlagshus bestående av Pilar, Capitana och Gloria, där det sistnämnda förlaget för några dagar sedan valde att köpa sig ur samarbetet.I sin blogg drar Isabella Löwengrip paralleller mellan dåtidens musikbransch och dagens förlagsbransch:

”För många år sedan när vi spelade musik på en bandspelare hemma, började många entreprenörer att klura över att man skulle kunna bära med sig musiken ute. Det som hände var att man gick över till en Freestyle. Alltså att man kunde spela skivan ute. Efter det uppstår en situation där man vill förenkla att ha med sig musik. De som var inne i denna cykel började direkt tänka på att man skulle göra skivorna ännu mindre och då kom minidisc. Men det blev en flopp, istället skedde ett skifte; mp3:n kom. Och allt annat dog. Lite här är vi i många branscher just nu, vi väntar in ett skifte. Det kommer inte komma nya bokförlag utan istället helt ett nytt sätt att ge ut böcker. Om man ens ger ut böcker längre, min tro är ju att mellanhänderna försvinner i alla branscher.”