Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslag för regeringen – pensions-kryphålet kvar

Magdalena Andersson har drivit på för att ändra skattereglerna i Portugal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lissabon – ett skatteparadis för svenska pensionärer.
Foto: GETTY IMAGES

Ett bakslag för finansminister Magdalena Andersson – men ett glädjebesked för svenska pensionärer:

Det blir ingen skatt på tjänstepension i Portugal.

– Men det är klart att det på sikt kan bli en förändring, säger Göran Andersson på Sparsam skatt.

Det har varit ett kryphål i lagen för pensionerade svenskar: Flytta till Portugal – och undvik att betala skatt på den privata tjänstepensionen.

Det är en lucka den svenska regeringen har försökt täppa till. I februari hade finansminister Magdalena Andersson ett möte med sin portugisiske kollega Mario Centeno i hopp om att sätta stopp för de svenska tjänstepensionärernas skattefrihet.

– Jag mötte viss förståelse, sade Andersson då.

Bakslag för Magdalena Andersson

När eurozonens finansministrar höll ett informellt möte i Tallinn tidigare i höst öppnade också Mario Centeno för att införa en skattesats på fem-tio procent för utländska personer med NHR-status ("non habitual resident", ungefär "inte vanlig bosatt"). Förutom Sverige har även Finland utövat tryck på den portugisiska regeringen.

Men nu kommer bakslaget för Andersson:

Portugals socialistregering har lämnat in sin nya budgetproposition för 2018 – utan några förändringar i NHR-beskattningen.


LÄS MER: Magdalena Anderssons krav mot skatteparadis 


Svenskar kan därmed flytta till semesterparadiset utan att behöva betala skatt på sin tjänstepension framöver. Ett välkommet besked för många blivande pensionärer.

Även Fastighetsbyrån välkomnar nyheten.

– Våra köpare söker i första hand solljuset, vinho verde och fadon. Men de flesta flyttar också till Portugal permanent. Det är ett stort beslut och då är det positivt att det inte kommer några plötsliga förändringar, säger Björn Jacobsen vid Fastighetsbyrån i Cascais utanför Lissabon i ett uttalande.

Portugals skattebeslut kan ändras

Men beslutet är inte hugget i sten. Det kan ändras längre fram.

– Om finansministrarna uppe i Skandinavien fortsätter att tycka illa om det här tar man i Portugal så klart åt sig av kritiken. Det kan på sikt leda till förändring, säger Göran Andersson, grundare och vd av Sparsam skatt – som hjälper pensionerade svenskar som vill flytta utomlands.


LÄS MER: De flyttade till solen – satte guldkant på livet 


Han säger att svenskar som funderar på att flytta utomlands i första hand bör bestämma vilket land de faktiskt vill bo i – inte stirra sig blinda på skatteregler.

– Men många tycker att det är en otrolig förmån att ha råd att ta det här beslutet och flytta ner några år tidigare, så visst har skatteregler en påverkan, säger han.

Nu ska budgetförslaget förhandlas. Förhandlingarna ska vara helt klara den 28 november.


Svenskar i Portugal

• Allt fler svenskar flyttar till Portugal. Under 2016 flyttade närmare 600 svenskar till semesterparadiset med kust mot Atlanten.

• I dag bor uppskattningsvis 3 000 svenskar i landet.

• Tjänstepension från arbete inom offentlig sektor beskattas med SINK för svenskar i Portugal. SINK-skatten ligger på 20 procent. Tjänstepension från privat sektor beskattas med noll procent både i Sverige och Portugal.

• En socialdemokratisk portugisisk regering införde NHR-reglerna 2009 för att locka folk till Portugal.

Källa: Sparsam skatt