"Det skulle också minska rörligheten genom att försvåra för hushåll att byta både bostad och bank", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg om förslaget på hårdare amorteringskrav. Foto: Håkan Flank/Pressbild"Det skulle också minska rörligheten genom att försvåra för hushåll att byta både bostad och bank", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg om förslaget på hårdare amorteringskrav. Foto: Håkan Flank/Pressbild
"Det skulle också minska rörligheten genom att försvåra för hushåll att byta både bostad och bank", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg om förslaget på hårdare amorteringskrav. Foto: Håkan Flank/Pressbild
Nästa år blir det hårdare krav för att få låna till bostaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNNästa år blir det hårdare krav för att få låna till bostaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Nästa år blir det hårdare krav för att få låna till bostaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Bakslag för FI – de säger nej till skärpt amortering

Publicerad

Finansinspektionen stöter på patrull.

Bankföreningen motsätter sig myndighetens krav på hårdare amortering – på grund av "alltför många negativa konsekvenser".

Organisationen har i stället ett annat förslag.

Sedan den 1 juni 2016 finns amorteringskrav på nya låntagare. Men Finansinspektionen vill skärpa dem ytterligare från nästa år – och har skickat ut förslaget på remiss.

Bland annat Riksbanken och Riksgälden ställer sig bakom Finansinspektionen. De välkomnar förslaget.

Bankföreningen emot hårdare regler

Men Bankföreningen motsätter sig. Man håller visserligen med om att hushållens allt högre skuldsättning och en fortsatt ökning av bostadspriserna kan innebära risker för svensk ekonomi – men tror inte skärpta amorteringskrav är rätt väg att gå.

 

Finansinspektionens amorteringskrav

Från och med 1 juni i fjol måste nya bolån amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.

Hushåll med en belåning på över 70 procent måste amortera minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år, hushåll med en belåning på 50-70 procent måste amortera en procent varje år.

Enligt det nya förslaget måste nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst amortera ytterligare en procentenhet.

Kravet är tänkt att träda i kraft i början av 2018. Det omfattar alla privatpersoner som tar nya bolån.

 

Enligt branschorganisationen är de negativa konsekvenserna alltför många.

"Förslaget skulle medföra en ytterst komplex och svårförståelig reglering av bolån till hushåll", skriver man i sitt remissvar.

 

LÄS MER: 100 000 bostäder: Här är Sveriges nya städer 

 

Och:

"Vidare skulle förslaget minska rörligheten på bostadsmarknaden, försämra konkurrensen och medföra att breda låntagargrupper skulle ha svårt att finansiera sitt boende".

Kritik mot Finansinspektionen

Den kritiken har kommit från flera håll: det är främst yngre förstagångsköpare i storstäderna som drabbas. För ett par dagar sedan skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Expressen Debatt att det är unga utan rika föräldrar som får betala för bostadsrallyt.

 

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

 

– Ett ytterligare skärpt amorteringskrav kopplat till skuldkvoten förstärker trösklarna att komma in på bostadsmarknaden eftersom det till stor del skulle drabba förstagångsköpare, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg i ett uttalande.

Bankföreningen har i stället ett annat förslag.

– En försiktig avtrappning av ränteavdraget vore en bättre åtgärd, säger Hans Lindberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen