Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Backar om femte jobbskatteavdraget

Fredik Reinfeldt berättade om att Moderaterna backar från vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag. Foto: Erik Gustafson
Det blir inget femte jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för pensionärer i årets höstbudget. Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens på tisdagen.
- Vi har dragit de här slutsatserna på vilket utrymme vi uppfattar finns, säger Reinfeldt.

FAKTA

Skattesänkningen du gick miste om


Så här mycket hade den tilltänkta skattesänkningen, femte steget i jobbskatteavdraget plus höjd brytpunkt för statlig skatt, gett för olika yrkesgrupper:
yrke    månadslön (kr)    sänkt skatt (kr)
Vårdbiträde    23 200    189
Metallarbetare    26 500    235
Sjuksköterska    28 800    316
Gymnasielärare    30 200    366
Läkare    60 300    369
 
Källa: Finansdepartementet (TT)

Är du orolig för din ekonomi till hösten?

Det var under en direktsänd presskonferens om höstbudgeten som Fredrik Reinfeldt informerade om att Moderaterna backar från vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer.
– Vi har dragit de här slutsatserna på vilket utrymme vi uppfattar finns, säger han.
– Vi skulle förmodligen ha behövt låna pengar för skattesänkningar. Vad vi nu kan göra är att göra en del åtgärder och luta oss lite mot vinden och klara en svår period, säger Anders Borg (M), finansminister.
För att kunna införa det femte jobbskatteavdraget skulle man behövt låna pengar, något som inte var aktuellt i dagens läge när landet har tillväxt.
– Att låna till skattesänkningar i ett läge när vi har måttlig tillväxt ska man vara försiktig med, säger Anders Borg. När vi la budgeten la vi stora skattesänkningar men kunde ändå visa ett stort överskott. Det läget är vi inte längre i.

Ekonomin god

Reinfeldt hänvisar till det oroliga ekonomiska läget i världen för att motivera att avdraget uteblir men säger att Sveriges ekonomi i övrigt är god.
– Det allt annat överordnade är ordning och reda i offentliga finanser.
Även om regeringen sänkt sina prognoser för den svenska ekonomins utveckling kommer det inte att bli några skattehöjningar, har Reinfeldt tidigare sagt.
Han poängterade också att det är viktigt att undvika att öka statsskulden med investeringar för att undvika att sätta Svensk ekonomi i en svår situation.
– Det är en lång rad problem som kommer till följd av att man inte har ordning på sina offentliga finanser.
En minskning i skatteintäkter väntar, sa finansminister Anders Borg, och därmed minskar utrymmet för det regeringen kallat reformambitioner.
– Vi har större behov av försiktighet, sa Borg på presskonferensen.
Sedan tidigare har det kommit negativa synpunkter på införandet av ett femte jobbskatteavdrag.

"Ta ansvar"

Sverigedemokraterna och de rödgröna har hotat att fälla avdraget i riksdagen och också allianskollegorna Centerpartiet och Kristdemokraterna har varit tveksamma.
Centerpartiets talesperson i finanspolitiken, partiledarkandidaten Annie Lööf har sagt att ett femte jobbskatteavdrag inte finns med bland de tre viktigaste reformerna som hon vill ha med i höstbudgeten.
Även KD-ledaren Göran Hägglund har varit tveksam till att det är rätt att genomföra det femte jobbskatteavdraget just nu.
- Först och främst måste vi ta ansvar för ekonomin, säger Hägglund.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!