Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya amorteringskravet drar ner försäljningarna

Betydligt färre lägenheter såldes i mars efter att de nya amorteringskraven införts. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetspriserna har planat ut, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Efter rekordmånga bostadsförsäljningar under årets två första månader verkar amorteringskravet ha fått effekt och mars bjöd på 20 procent färre affärer än samma månad året innan.

Samtidigt har priserna planat ut.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som backas upp av siffror från Valueguard.

Den första mars infördes de skärpta amorteringskraven och bostadsmarknaden har svarat avvaktande med få försäljningar och dämpade prisnedgångar, särskilt i Stockholmsområdet, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Under mars såldes nästan 20 procent färre bostäder än samma månad 2017. Samtidigt hade vi rekordmånga försäljningar i januari och februari vilket tyder på att många genomförde sina flyttplaner innan det nya amorteringskravet trädde i kraft, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nya siffror från Valueguard, som publicerades klockan 9 på måndagen, visar att priserna på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg sjunkit något.

Valueguard skriver att bostadspriserna för riket rört sig väldigt lite sedan i januari.

Mäklarhusets vd Erik Wikander:

– Aktivitetsnivån har varit väsentligt lugnare i mars jämfört med januari och februari, delvis till följd av det nya amorteringskravet. Min bild är att vi är på väg mot en mer stabil och något positiv utveckling på bostadsmarknaden, skriver Wikander i en kommentar. 

 

LÄS ÄVEN: Rekordmånga sålde sina bostäder under februari 

 

Priserna på bostadsrätter var stillastående eller något nedåtgående. Samtliga geografiska områden fortsätter att visa negativ utveckling de senaste 12 månaderna, förutom Stor-Malmö.

– Som tidigare är årsutvecklingen mest negativ i Stockholmsområdet med  minus 9 procent i såväl länet som i innerstaden, säger Per-Arne Sandegren.

Villamarknaden motstår nedgången bättre

Även villapriserna har stabiliserat sig något, men är inom vissa områden något uppåtgående. Årsutvecklingen är negativ för Stockholm med sex procent och Göteborg med en procent, medan Malmös villapriser ökat med fyra procent de senaste tolv månaderna.

 

LÄS ÄVEN: Bopriserna föll med åtta procent: 2015 års nivåer 

 

– Generellt sett har villor motstått nedgångsperioden mycket bättre än bostadsrätter. Senaste månaden noterar vi ökande priser i Malmö och stillastående i Stockholm och Göteborg, säger Per-Arne Sandegren.

En genomsnittsvilla i Sverige kostade drygt 3,1 miljoner kronor i mars.

Om de stabiliserade priserna kommer att fortsätta återstår att se, enligt Per-Arne Sandegren.

– De senaste månaderna har vi sett en dämpning av prisnedgångarna och för närvarande ser det ut som vi hamnat på en platå, i synnerhet i Stockholmsområdet. Fortsättningen av våren får visa om det är temporärt eller inte, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!