Betydligt färre lägenheter såldes i mars efter att de nya amorteringskraven införts. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅNBetydligt färre lägenheter såldes i mars efter att de nya amorteringskraven införts. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Betydligt färre lägenheter såldes i mars efter att de nya amorteringskraven införts. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetspriserna har planat ut, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLLägenhetspriserna har planat ut, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Lägenhetspriserna har planat ut, visar statistik från Svensk Mäklarstatistik. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nya amorteringskravet drar ner försäljningarna

Publicerad
Uppdaterad

Efter rekordmånga bostadsförsäljningar under årets två första månader verkar amorteringskravet ha fått effekt och mars bjöd på 20 procent färre affärer än samma månad året innan.

Samtidigt har priserna planat ut.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som backas upp av siffror från Valueguard.

Den första mars infördes de skärpta amorteringskraven och bostadsmarknaden har svarat avvaktande med få försäljningar och dämpade prisnedgångar, särskilt i Stockholmsområdet, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Under mars såldes nästan 20 procent färre bostäder än samma månad 2017. Samtidigt hade vi rekordmånga försäljningar i januari och februari vilket tyder på att många genomförde sina flyttplaner innan det nya amorteringskravet trädde i kraft, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nya siffror från Valueguard, som publicerades klockan 9 på måndagen, visar att priserna på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg sjunkit något.

Valueguard skriver att bostadspriserna för riket rört sig väldigt lite sedan i januari.

Mäklarhusets vd Erik Wikander:

– Aktivitetsnivån har varit väsentligt lugnare i mars jämfört med januari och februari, delvis till följd av det nya amorteringskravet. Min bild är att vi är på väg mot en mer stabil och något positiv utveckling på bostadsmarknaden, skriver Wikander i en kommentar. 

 

LÄS ÄVEN: Rekordmånga sålde sina bostäder under februari 

 

Priserna på bostadsrätter var stillastående eller något nedåtgående. Samtliga geografiska områden fortsätter att visa negativ utveckling de senaste 12 månaderna, förutom Stor-Malmö.

– Som tidigare är årsutvecklingen mest negativ i Stockholmsområdet med  minus 9 procent i såväl länet som i innerstaden, säger Per-Arne Sandegren.

Villamarknaden motstår nedgången bättre

Även villapriserna har stabiliserat sig något, men är inom vissa områden något uppåtgående. Årsutvecklingen är negativ för Stockholm med sex procent och Göteborg med en procent, medan Malmös villapriser ökat med fyra procent de senaste tolv månaderna.

 

LÄS ÄVEN: Bopriserna föll med åtta procent: 2015 års nivåer 

 

– Generellt sett har villor motstått nedgångsperioden mycket bättre än bostadsrätter. Senaste månaden noterar vi ökande priser i Malmö och stillastående i Stockholm och Göteborg, säger Per-Arne Sandegren.

En genomsnittsvilla i Sverige kostade drygt 3,1 miljoner kronor i mars.

Om de stabiliserade priserna kommer att fortsätta återstår att se, enligt Per-Arne Sandegren.

– De senaste månaderna har vi sett en dämpning av prisnedgångarna och för närvarande ser det ut som vi hamnat på en platå, i synnerhet i Stockholmsområdet. Fortsättningen av våren får visa om det är temporärt eller inte, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen