Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avdragsrätten vid representation slopas

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Pelle T Nilsson

Regeringen vill utöka kassan och vill slopa avdragsrätten för representation. Lagförslaget föreslås träda i kraft 2017, skriver Dagens industri.

Enligt förslaget slopas avdragsrätten vid inkomstbeskattning för representationsutgifter som avser lunch, middag, supé eller annan förtäring. Endast ”enklare förtäring av mindre värde” ska fortsatt vara avdragsgillt.

Gällande momsen föreslås ett en begränsning på avdraget om 300 kronor per person och tillfälle.

Om förslaget går igenom räknar regeringen med drygt 640 miljoner kronor extra i statskassan år 2017, därefter nära en miljard kronor årligen, skriver Di.

Skälet till den tilltänkta förändringen är bland annat att anpassa skattereglerna så att de blir förenliga med EU-rätten. Dessutom förenklas tillämpningen av reglerna, jämfört med i dag då flera beloppsgränser kan bli aktuella vid avdrag för representation.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!