Håll koll på Skatteverkets "röda släktlista" så du inte har anlitat någon närstående för rut- och rotavdragsarbete. Foto: Ivan Arvsäter/SkatteverketHåll koll på Skatteverkets "röda släktlista" så du inte har anlitat någon närstående för rut- och rotavdragsarbete. Foto: Ivan Arvsäter/Skatteverket
Håll koll på Skatteverkets "röda släktlista" så du inte har anlitat någon närstående för rut- och rotavdragsarbete. Foto: Ivan Arvsäter/Skatteverket
Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: SkatteverketCajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket
Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket
Christian Söderberg, sparekonom på Compricer tror att många kan "få hicka" när de upptäcker att de inte kan anlita släktingar. Foto: CompricerChristian Söderberg, sparekonom på Compricer tror att många kan "få hicka" när de upptäcker att de inte kan anlita släktingar. Foto: Compricer
Christian Söderberg, sparekonom på Compricer tror att många kan "få hicka" när de upptäcker att de inte kan anlita släktingar. Foto: Compricer
Håll koll på att du inte anlitat någon släkting för rut- och rot-avdragsarbete. Foto: ColourboxHåll koll på att du inte anlitat någon släkting för rut- och rot-avdragsarbete. Foto: Colourbox
Håll koll på att du inte anlitat någon släkting för rut- och rot-avdragsarbete. Foto: Colourbox

Avdragen som blir hårdgranskade i år

Publicerad

Farfar och farmor får rött ljus om du försöker anlita dem för rut och rotavdrag.

Det gäller att se upp med släktfällan när du utnyttjar någon för hushållsnära tjänster.

– Många kommer att få hicka när de upptäcker att de inte går att anlita nära släktingar, säger sparekonom Christina Söderberg.

Dina rot- och rut-avdrag ska hårdgranskas i deklarationen.

Årets deklarationsblanketter är på väg ut i brevlådorna. Men redan nu har Skatteverket slagit fast vilka avdrag som man ska specialgranska.

– Vi ska titta extra noga på rut och rot-avdragen, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är fyra delar i rut och rot-avdragen som Skatteverkets granskare specialstuderar för inkomståret 2015.

Och här ska du se upp om du anlitar någon släkting för till exempel att städa (rutavdrag) eller måla om i din bostad (rot).

Cajsa Toresten på Skatteverket är tydlig med att du inte har någon chans att dra av om du anlitat dina föräldrar eller någon annan närstående för avdrag.

– Den som utför jobbet får inte vara nära släkt med dig. Ett sådant avdrag går inte igenom, säger Cajsa Toresten på Skatteverket.

Kan slå flera år tillbaka

Granskningen gäller inte bara årets deklaration. Du kan bli granskad flera år tillbaka.

– Om du kommer å att du anlitat en nära släkting så kan det vara läge att erkänna och förekomma Skatteverkets granskning genom att begära självrättelse, säger sparekonom Christina Söderberg.

Du får då betala tillbaka avdraget, men slipper straffskatt.

– Då är det lugnt, säger Christina Söderberg.

Andra delar av och rut och rot-avdragen som specialgranskas av Skatteverket.

• Avdrag där inget jobb utförts eller där arbetet inte betalts.

• Privatpersoner med enskild näringsverksamhet inom jord och skogsbruk.

– Här finns det risk för dubbla avdrag. Man får inte göra rut- och rot-avdrag som privatperson och sedan även göra momsavdrag i firman, säger sparekonom Christina Söderberg på Compricer.

• Renovering av fönster och installation av fiber.

– Fönster måste renoveras på plats, säger Cajsa Toresten på Skatteverket.

Det går alltså inte att lyfta av fönstren, plasta in öppningarna och ta med fönstren till någon hantverkare för att få dem fixade. Hantverkaren måste komma till dig och jobbet utföras på plats. Annars blir det inget rot-avdrag.

– Det räcker med att arbetet utförs på den egna tomten, säger Cajsa Toresten på Skatteverket.

Hur är det med fusket?

Drar du in fiber/bredband har du rätt till rotavdrag för den del av grävarbetet som sker på den egna tomten. Men inte utanför den egna fastigheten , till exempel den del av grävarbetet som sker ute på gatan omfattas inte av avdraget. Den här delen ska också hårdgranskas av Skatteverket.

Hur är det då med fusket med rot och rut-avdragen?

– Det är till exempel att reskostnad bokförs som arbetskostnad, säger Cajsa Toresten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen