Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börserna rasar igen trots miljarder i stöd

I Australien backade börsen med 5,6 procent.Foto: BIANCA DE MARCHI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Stockholm, Europa och USA förväntas kraftiga börsras under dagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen.Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt.Foto: Nordnet / Nordnet
Joakim Bornold.Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

Stockholmsbörsen backade över fem procent i måndagens handel – även Wall Street gick rejält bakåt.

Just nu tycks inga stödpaket i världen lugna investerarna.

– Coronafrossan ligger kvar över aktiemarknaderna även i starten av denna vecka. Mycket talar för att turbulensen kvarstår, säger Joakim Bornold, analytiker hos finansiella rådgivaren Söderberg & Partners.

Förhandeln antydde ett kraftigt fall när Stockholmsbörsen öppnade på morgonen. Efter några minuters handel låg börsens breda index cirka 4,2 procent ned.

Vid stängning 17.30 hade breda OMXSPI  backat 5,2 procent, medan OMXS30 föll 4,6 procent. 

När är botten nådd, undrar både stressade småsparare och stora investerare. Frågan är omöjlig att besvara i dag, enligt aktieexperterna.

”Många oroväckande frågor”

– Just nu dyker upp fler oroväckande frågor än vad det ges svar. Men, inom en inte allt för lång tid så kommer vi kunna få fler svar än nya frågor. Vi kommer få svar om coronautbrottet och smittspridningen men också om hur det påverkat ekonomin. Vi kan räkna med att det snart börjar komma viktig makrostatistik, prognoser och kvartalsrapporter, säger analytikern Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han fortsätter:

– Med mer information kommer också det oroliga läget på börsen att dämpas, även om den kan komma att fortsätta sjunka i takt med att kunskapen över hur stor skada som är skedd ökar. Turbulensen kommer avta men det kan ta ett tag innan vi når botten.

Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, tror också att börsen kan rasa ytterligare innan det tar stopp. Som sparare måste man vara beredd på att osäkerheten kommer att fortsätta och att vi inte nått botten, menar Bratt.

– Den enorma osäkerheten bland investerare fortsätter, det är tydligt att stödpaket från centralbanker och investerare inte har någon effekt så länge det är ovisst hur länge tvärniten av ekonomin fortsätter.

Swedbank i fokus igen

Swedbank backade cirka sju procent i måndagens handel. Den svenska storbanken är åter i fokus efter att advokatfirman Cliff Chance lagt fram sin rapport om bankens arbete mot penningtvätt. 

Swedbank meddelar också att styrelsen har beslutat att häva avtalet om avgångsvederlag till tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.

Det är fortsatt dyster stämning på världens börser med anledning av coronaepidemin och dess konsekvenser.

Den amerikanska senaten misslyckades på söndagen att enas om ett åtgärdspaket för att mildra de ekonomiska effekterna av viruskrisen. Politikerna hoppas dock fortsatt att de ska kunna träffa en överenskommelse som kan antas i början av veckan.

På måndagen presenterade den amerikanska stödbanken Federal reserve ett nytt stödpaket värt 300 miljarder dollar. Men inte ens det räckte för att lugna Wall Street. Breda indexet S&P 500 backade vid öppning och var ned cirka 3,5 procent efter två timmars handel.

– När de amerikanska börserna öppnade trodde många att de skulle öppna på plus efter stora fall förra veckan och med stöd från ett gigantiskt stödpaket från FED. Men uppgången uteblev från start och det visar att man fokuserar helt på smittspridningen nu, och så länge inte den är under kontroll så kommer sannolikt en ihållande uppgång utebli, bedömer Joakim Bornold.

Varför tycks stödpaketen inte ha någon effekt?

– Stödpaketen är viktiga men i ett läge när vi har en pandemi så hjälper de inte fullt ut. När samhället slår av helt på takten är det nästan omöjligt för staten att kompensera det. Mycket av det som görs är för att stabilisera finansmarknaderna för att undvika en ny finanskris och det är bra. Men att stänga ner samhället kommer få stora kostnader, oavsett vilka stödåtgärder man genomför.

Nattsvart dag på Wall Street

Börserna på Wall Street hade, precis som i Stockholm och övriga världen, en nattsvart dag på måndagen.

Dow Jones stängde 2 procent ned, S&P 500 föll 3 procent medan Nasdaqs kompositindex sjönk 0,3 procent.

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige, säger till Di TV: 

– Det har varit fortsatt stökigt. Och jag tror att den här turbulensen kommer att hålla i sig ett tag. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!