Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

August Strindbergs nya fiasko i New York

Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.
Förhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" var omfattande.
Foto: Gt

Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.

Ingen var beredd att betala så mycket för hans målningen "Inferno" som säljaren ville ha vid nattens auktion.

Förhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" har varit omfattande.

Auktionsexperter på konst gjorde bedömningen att den skulle kunna sätta svenskt rekord och bli den dyraste svenska tavla som auktionerats ut utomlands. 30 och 50 miljoner eller 3 till 5 miljoner dollar plus alla avgifter var den summa som Christie's själva nämnt i sitt pressmeddelande

I oktober hängde målningen några dagar hos CF Hill i Stockholm, ett företag som bland annat ägnar sig åt konstrådgivning, innan den under stort hemlighetsmakeri av säkerhetsskäl fraktades till Christie's i New York för att säljas.

Ingen var beredd att betala så mycket för hans målningen "Inferno" som säljaren ville ha vid nattens auktion.
Foto: Christie'S / CHRISTIES.COM

Under den korta visningen hos CF Hill så specialvisades den också för inbjudna gäster som bjöds på champagne.

CF Hill, med bland annat Michael Storåkers som delägare, har också varit engagerad i försöket att sälja målningen på auktionen i New York.

Strindberg-tavlan såldes inte

Men när nattens försök att sälja 33B - tavlans officiella utropsnummer avslutades - var fiaskot ett faktum. Budgivningen nådde inte ens lägsta nivå, det vill säga 3 miljoner dollar. Högsta budet låg på 2,8 miljoner dollar. Tavlan blev passad, inte såld eftersom budgivningen inte ens nådde upp till miniminivån.

För CH Hill hade det säkert betytt en rejäl provision om målningen ropats hem av någon spekulant.

Målningen har varit deponerad i ungefär tjugo år på Moderna museet, men ägs sedan 1992 av den superrike schweiziske bankiren Joseph Safra - listad som världens rikaste bankir och vars familjeanor inom bankvärlden sträcker sig tillbaka till det ottomanska rikets tider.

Den är målad av August Strindberg 1901 och signerad några år senare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!