Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.
Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.
Förhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" var omfattande. Foto: GtFörhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" var omfattande. Foto: Gt
Förhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" var omfattande. Foto: Gt

August Strindbergs nya fiasko i New York

Publicerad

Det blev fiasko för August Strindberg hos auktionsfirman Christie's i New York.

Ingen var beredd att betala så mycket för hans målningen "Inferno" som säljaren ville ha vid nattens auktion.

Förhandsreklamen inför auktionen av författaren och konstnären August Strindbergs målning "Inferno" har varit omfattande.

Auktionsexperter på konst gjorde bedömningen att den skulle kunna sätta svenskt rekord och bli den dyraste svenska tavla som auktionerats ut utomlands. 30 och 50 miljoner eller 3 till 5 miljoner dollar plus alla avgifter var den summa som Christie's själva nämnt i sitt pressmeddelande

I oktober hängde målningen några dagar hos CF Hill i Stockholm, ett företag som bland annat ägnar sig åt konstrådgivning, innan den under stort hemlighetsmakeri av säkerhetsskäl fraktades till Christie's i New York för att säljas.

Ingen var beredd att betala så mycket för hans målningen "Inferno" som säljaren ville ha vid nattens auktion.Foto: Christie'S / CHRISTIES.COM

Under den korta visningen hos CF Hill så specialvisades den också för inbjudna gäster som bjöds på champagne.

CF Hill, med bland annat Michael Storåkers som delägare, har också varit engagerad i försöket att sälja målningen på auktionen i New York.

Strindberg-tavlan såldes inte

Men när nattens försök att sälja 33B - tavlans officiella utropsnummer avslutades - var fiaskot ett faktum. Budgivningen nådde inte ens lägsta nivå, det vill säga 3 miljoner dollar. Högsta budet låg på 2,8 miljoner dollar. Tavlan blev passad, inte såld eftersom budgivningen inte ens nådde upp till miniminivån.

För CH Hill hade det säkert betytt en rejäl provision om målningen ropats hem av någon spekulant.

Målningen har varit deponerad i ungefär tjugo år på Moderna museet, men ägs sedan 1992 av den superrike schweiziske bankiren Joseph Safra - listad som världens rikaste bankir och vars familjeanor inom bankvärlden sträcker sig tillbaka till det ottomanska rikets tider.

Den är målad av August Strindberg 1901 och signerad några år senare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen