Attendos vd Henrik Borelius aktieportfölj tog ett rejält skutt. Foto: ANDERS G WARNEAttendos vd Henrik Borelius aktieportfölj tog ett rejält skutt. Foto: ANDERS G WARNE
Attendos vd Henrik Borelius aktieportfölj tog ett rejält skutt.  Foto: ANDERS G WARNE
Attendo har tidigare fått viss kritik för bristande vård. Foto: Tommy PedersenAttendo har tidigare fått viss kritik för bristande vård. Foto: Tommy Pedersen
Attendo har tidigare fått viss kritik för bristande vård.  Foto: Tommy Pedersen

Attendos börsdebut – storvinst för vd:n

Publicerad

Vårdbolaget Attendos första dag på börsen blev en vinstmaskin för vd Henrik Borelius. Han ökade värdet på sitt aktieinnehav med 137 miljoner kronor.

Totalt steg aktien med 40 procent – och slutade på 70 kronor när börsen stängde.

– Vi är väldigt nöjda med det stora intresset. Det visar att det finns ett brett förtroende för det vi gör att ge vård och omsorg av god kvalitet, säger Stefan Svanström, kommunikationschef på Attendo.

Vårdkoncernen har tidigare fått viss kritik för brister i vården och har även hamnat i blåsväder för att det är ett av bolagen som tjänar mest på boende för den växande gruppen av ensamkommande flyktingbarn. Henrik Borelius har dessutom som vd varit med om två försäljningar av företaget som gjort honom mycket förmögen.

Attendos börsdebut blev ytterligare en storvinst för Henrik Borelius.

Avböjer att kommentera

Aktien handlades för 50 kronor vid introduktion. Sedan blev det börsyra och vårdbolagets aktie steg som en raket och landade 70 kronor vid stängning, en ökning med 40 procent.

Det innebär att Henriks Borelius ökade värdet på sitt aktieinnehav på 4,1 procent med 137 miljoner kronor: från 327 miljoner kronor till 459 miljoner kronor.

Henrik Borelius avböjer att kommentera sitt klipp.

– Vad marknaden värderar aktien till varierar från dag till dag. Det har vi inga kommentarer till, säger Stefan Svanström.

Hela koncernen var värderad till 8 miljarder kronor inför börsnoteringen, vilket är nästan lika mycket som den årliga omsättningen.

Även andra i Attendos ledning gjorde aktieklipp: Ammy Wehlin ökade sitt innehav från 87 miljoner kronor till 121 miljoner och Margareta Nyström från 58 miljoner kronor till 81.

Ska bli störst i Europa

Enligt Stefan Svanström har nu över 30 000 personer och 250 institutioner från 11 länder tecknat aktier i bolaget.

– Vi är glada att det blev ett brett intresse. Det gör att vi kan investera i nya boenden i fler länder, säger han.

Attendo ägs av riskkapitalbolaget IK som behåller en tredjedel av aktierna. Attendos styrelse och ledning äger en fjärdedel av bolaget.

I dag är Attendo den fjärde största privata vårdkoncern i Europa. Målet är att på sikt bli störst.

Bolaget har 18 000 anställda och är verksamt i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen