Mats Rahmström har inte fått någon rolig start sedan han tillträdde som VD och koncernchef för Atlas Copco 27 april i år.Mats Rahmström har inte fått någon rolig start sedan han tillträdde som VD och koncernchef för Atlas Copco 27 april i år.
Mats Rahmström har inte fått någon rolig start sedan han tillträdde som VD och koncernchef för Atlas Copco 27 april i år.
En miniatyrgrävmaskin från Atlas Copco fotad vid presskonferensen där Mats Rahmström meddelade att han ersätter Ronnie Leten som VD och koncernchef för Atlas Copco AB. Foto: Henrik Montgomery / TTEn miniatyrgrävmaskin från Atlas Copco fotad vid presskonferensen där Mats Rahmström meddelade att han ersätter Ronnie Leten som VD och koncernchef för Atlas Copco AB. Foto: Henrik Montgomery / TT
En miniatyrgrävmaskin från Atlas Copco fotad vid presskonferensen där Mats Rahmström meddelade att han ersätter Ronnie Leten som VD och koncernchef för Atlas Copco AB. Foto: Henrik Montgomery / TT

Atlas Copco rasade på börsen efter rapport

Publicerad

Verkstadsföretaget Atlas Copco föll tungt på börsen.

Orsaken är den offentliggjorda kvartalsrapporten som är sämre än väntat.

Aktien hade vid börsens stängning på måndagen rasat med 7,1 procent.

Rörelseresultatet för Atlas Copco andra kvartal  i år var 6,0 miljarder kronor.

Analytikerna hade inför rapporten granskat bolaget förväntat sig ett resultat på 6,4 miljarder, enligt en sammanställning av 22 analytikers prognoser som SME Direkt gjort.

Börsen svarade blixtsnabbt när siffrorna blev offentliga, Och svaret blev  i form av ett regelrätt börsras för aktien som backat med närmare 7,5 procent strax före lunch på Stockholmsbörsen. En liten stund senare hade raset minst något och låg strax efter kl 12 på 7,13 procent och slutade på - 7,1 procent vid börsens stängning.

En miljard under förväntan

Omsättningen för det andra kvartalet var 29 miljarder medan förväntningen låg på 30 miljarder.

Även Atlas Copcos orderingång var svagare än väntat, 30,8 miljarder mot förväntade 31,6 miljarder.

Den sammantagna efterfrågan på Atlas Copco produkter och service förväntas på kort sikt ”ligga kvar på nuvarande höga nivå”.

Det är företagets intäkter inom affärsorådet vakuumteknik som inte går enligt planerna. Intäkterna steg med 12 procent, vilket är mer än en halvering jämfört med tillväxten på 28 procent i det första kvartalet, uppger nyhetsbyrån Direkt.

Kalldusch för nya vd:n

Aktieraset i dag torde vara en rejäl kalldusch för Mats Rahmström som tillträdde som VD och koncernchef för Atlas Copco så sent som den 27 april i år. Han ersatte då  Ronnie Leten som efter ”åtta framgångsrika år”  begärde att få lämna sin position.

Men utåt signalerar den nya vd:n Mats Rahmström positiva signaler:

– Vi hade ett starkt kvartal tack vare våra kompetenta medarbetare, innovativa produkter och service, samt gynnsamt affärsklimat i de flesta regioner. Vi erbjuder vad kunder behöver för att vara produktiva och energieffektiva – genom att använda våra lösningar köper de sin egen framgång”, säger han i ett pressmeddelande.

Atlas Copco ska delas i två bolag, meddelade man i början av året. Gruv- och anläggningsverksamheten blir ett bolag nästa år medan Atlas Copco lägger fokus på industrikunder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen