Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtal rycker närmare för flera av de misstänkta i Allra-härvan

Mattias Bengtsson, med en nyckelroll i pesionshärvan, är i dag på flykt och jagas internationellt bland annat via Interpool.Foto: POLISEN
Ewran Mecrin har varit aktiv både i Svensk Fondservice, föregångaren till Allra, och i Allra där han var bolagets Dubai-chef. I dag är han på flykt och internationellt eferlyst.Foto: ALLRA
Direktören Olle Marcusson misstänks bland annat för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Johan Bergsgård misstänks för grov trolöshet mot huvudman.Foto: ALLRA
Allra-grundaren Alexander Ernstberger är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men förnekar brott.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
David Persson Rothman var Allras försäljningschef.Foto: ALLRA
Allras Alexander Ernstberger på toppen av sin karriär tillsammans med sin dåvarande kommunikationschef Anton Abele under Almedalsveckan i Visby sommar 2016.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I dag är Allras pensionsverksamhet avveckad.Foto: MICHAEL SYREN
1 / 9

Flera av de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Allra kommer att åtalas.

Det bekräftar kammaråklagare Thomas Hertz.

– Jag räknar med att åtal kan väckas efter sommaren, säger han till Expressen.

Det har gått mer än ett år sedan pensionsbolaget Allras ledning polisanmäldes av Pensionsmyndigheten och revisionsbyrån Deloitte som hoppat av sitt granskningsuppdrag av Allra och då polisanmälde företaget.

Den juridiska misstanken gällde bland annat grov trolöshet mot huvudman och omfattar två delar. Dels en del  2012 då Allra gick under namnet Svensk Fondservice. Pensionsspararna, som satsat i bolaget fonder, misstänks ha mjölkats på 242 miljoner bland annat i form av höga avgifter som hamnade hos bolagets kapitalförvaltare Oak Capital som misstänks ha varit mellanhand när pengarna slussades vidare till Allra–gänget, dels en misstänkt brottsdel 2015 som det fortfarande råder omfattande sekretess kring.

Allra har avvecklat sin pensionsverksamhet och ägnar sig nu åt att säljs tandvårdsförsäkringar.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv

 

Åtal i höst

Det är i den misstänkta brottsdelen från 2012 som utredningen nu smalnat av och åklagaren anser sig  vara på väg mot åtal.

– Jag siktar in mig på ett åtal i höst. Förundersökningen ska vara klar tidigast framåt sommaren, sedan beror det på hur mycket tid advokaterna och de misstänkta behöver för att läsa in sig innan det kan bli åtal, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Kommer du att åtala alla?

– Jag kommer inte gå in på vilka som blir åtalade innan jag skickar ut förundersökningen på slutdelgivning. Det kommer i alla fall att bli en handfull personer som åtalas, inte någon enstaka.

Brottsmisstankarna?

– Det har tillkommit en del brottsmisstankar. Men i huvudsak som tidigare, grov trolöshet mot huvudman.

Två personer gömmer sig utomlands

Men polisutredningen är komplicerad eftersom två av nyckelpersonerna befinner sig på flykt och är häktade i sin frånvaro. Det gäller Ewran Mersin, som var chef för Allras verksamhet i Dubai och Mattias Bengtsson, storägare i Oak Capital.

Mattias Bengtsson är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.Foto: POLISEN

Mattias Bengtsson är misstänkt för grovt penninghäleri och numera också grov bestickning/grovt givande av muta.

 

LÄS OCKSÅ: Kronofgoden la beslag på Alexander Ernstberges lyx-Rolex 

 

Misstänkta för tagande av muta

Mutbrottet gäller 101,4 miljoner kronor och mottagarna av pengarna ska enligt misstankarna vara de två Allra-grundarna.

– David Persson Rothman och Alexander Ernstberger är skäligen misstänkta för tagande av muta, säger kammaråklagare Thomas Hertz. Normalt skulle det råda  sekretess kring detta, men eftersom det här togs upp när Mattias Bengtsson häktades så kan det sägas.

Skäligen misstänkta?

– Misstanken är så stark att jag måste delge dem misstanke för att kunna hålla förhör med dem. Sedan om det är sannolika skäl och tillräckligt för att väcka åtal det är en helt annan sak.

– Mattias Bengtsson är, kan jag konstatera, misstänkt för givande av muta. Och mottagare är Alexander Ernstberger och David Persson Rothman, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Är de hörda?

– Nej, men de är kallade till förhör.

David Persson Rothman är en av pensionsbolaget Allras grundare.Foto: ALLRA

LÄS OCKSÅ:Allra-profilen vann stiden om lyxbåten

Allra-grundaren Alexander Ernstberger: Jag förnekar brott

Alexander Ernstberger bekräftar att han är kallad till förhör. David  Persson Rothman la på luren när Expressen tog kontakt med honom och har inte återkommit.

– Jag förnekar brott. Det är ett oerhört konstigt resonemang som åklagaren för, säger Alexander Ernstberger.

Finns det någon naturligt förklaring till transaktionerna?

– Det är klart att det finns naturliga förklaringar till allt. Det vi är intresserade av är vad åklagaren menar är muta. Det låter som ett oerhört märkligt påstående.

Åklagaren uppger att det kommer att bli åtal - men säger inte vilka han ska åtala.

– Jag tycker det är märkligt att åklagaren går ut och kommenterar det nu. Dels ska en förundersökning avslutas, dels ska de misstänkta delges ett förundersökningsprotokoll och därefter ska de misstänkta få besvara påståendena. Och det är först när åklagaren erhåller vårt svaromål som åklagaren rimligtvis kan ta ställning till om det fortfarande är aktuellt med ett åtal. Att gå ut nu och säga att det blir åtal är att gå händelserna i förväg och det tyder inte på att utredningen bedrivs objektivt, säger Alexander Ernstberger.

 

LÄS OCKSÅ: Thomas Bodströms jättehyllning av Allra - hör honom själv

 

De misstänkta i pensionshärvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Skäligen misstänkt för grovt penningtvättsbrott och skäligen misstänkt för tagande av muta.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Befinner sig på flykt utomlands och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

 

 

Allra-härvan

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var omfattande klagomål mot Allras om aggressiv marknadsföring och påstridiga telefonförsäljare. Allras fyra fonder omfattade 130 000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Sedan Allra kastats ut från fondtorget tog Ålandsbanken över det som fanns kvar av Allras sparare och cirka 13 miljarder i förvaltat kapital som återstod efter den stora flyttvägen.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!