Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astrid Lindgren-tjugan näst finast i världen

Den svenska 20-sedeln.
Den svenska 20-sedeln.
Den Nya Zeeländska 5-dollars sedeln.
Den Nya Zeeländska 5-dollars sedeln.

Grattis Astrid Lindgren!

Eller kanske snarare grattis Riksbanken.

Tjugolappen med författaren är nämligen utsedd till världens näst bästa sedel 2015.

Det är International Bank Note Society, IBNS, som varje år utser världens bästa sedlar.

Utav 40 deltagande sedlar från hela världen kammade alltså den svenska tjugan hem andrapriset. Priset delades med ryska 100-rubeln, och den kazakstanska 20 000-tengesedeln.


LÄS OCKSÅ: Hon ska pryda 20-dollarsedeln


– Vi är jättestolta, vi tycker sedeln är jättefin, säger Susanne Meier på Riksbankens presstjänst.

Men vinnarsedeln, den kom från Nya Zeeland. 5-dollarsedeln pryds av bergsbestigaren sir Edmund Hillary. Baksidan pryds av en Hoiho-pingvin.

IBNS hyllar vinnarens design - "häpnadsväckande orangebrun" och "vackert polymer-fönster".

Den nyzeeländska sedeln trycks dock inte i öriket, utan i Kanada.

"Väl avvägd balans"

De nya svenska sedlarna som blev giltiga som betalningsmedel den 1 oktober förra året har formgivits av Göran Österlund.

”Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition”, skrev juryn i sin motivering när Österlunds bidrag valdes ut som bäst av 46 tävlande.

IBNS är en samling av sedelsamlare som funnits sedan 1961. De arbetar enligt sin hemsida för att sprida kunskaper om sedlar runtom i världen. För närvarande har man cirka 2 000 medlemmar i 90 länder.

Sveriges sedlar

20-kronorssedeln…

Astrid Lindgrens porträtt sitter på framsidan omringad av Pippi Långstrump-citat. Den kommer att vara lilablå och ha småländskt motiv på baksidan med den småländska landskapsblomman linnéa.

50-kronorssedeln

Evert Taube sitter på framsidan med ett skepp bredvid sig. Runt honom finns noterna till Sjösala vals. På baksidan finns ett bohusländskt motiv med Bohusläns landskapsblomma vildkaprifol.

100-kronorssedeln

Greta Garbo pryder sedelns framsida. Runt henne finns filmremsor. På baksidan finns motiv från Stockholm och en karta över Södermalm där hon bodde. Även båda landskapsblommorna från Uppland och Södermanland finns med på sedeln, kungsängsliljan och näckrosen.

200-kronorssedeln

Ingmar Bergmans porträtt sitter på framsidan. På sedeln finns även bilder tagna under Ingmar Bergmans livstid. Bredvid honom finns en filmklappa och en bild där han under inspelningen sitter och talar med "Döden". På baksidan finns motiv från Gotland och Fårö.

500-kronorssedeln

Birgit Nilsson pryder den rosaröda 500-kronorssedeln. Runt henne finns bilder från första akten av Valkyria och en G-klav. På baksidan finns motiv från Skåne som visar Öresundsbron och landskapsblomman prästkragen.

1 000-kronorssedeln

Dag Hammarskjölds porträtt finns på tusenlappens framsida. Runt honom finns FN-emblemet och FN-byggnaden i New York. På baksidan finns ett fjällmotiv från Lappland, en symbolisk polcirkel med citat ur hans bok och landskapsblomman, fjällsippa.