Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zenecas vaccinstudie fortsatt pausad i USA

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Astra Zeneca.
Enligt studiens granskare blev testpersonen troligtvis inte sjuk av coronavaccinet. Genrebild.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Astra Zenecas coronavaccinstudie är fortsatt pausad i USA efter att en testperson i Storbritannien utvecklat en ”potentiellt oförklarlig sjukdom”.

Detta trots att testningen förra veckan återupptogs i Storbritannien, rapporterar Reuters

Anledningen är att amerikanska läkemedelsmyndigheten vill fortsätta utreda vaccinets eventuella bieffekter.

För två veckor sedan tvingades läkemedelsjätten Astra Zeneca pausa fas 3-testerna av sitt coronavaccin. Anledningen var att en person utvecklat en ”potentiellt oförklarlig sjukdom”.

Senare uppgifter gjorde gällande att personen hade drabbats av en nervinflammation, som troligtvis inte kom från vaccintestet. Symtomen beskrivs som svaghet i lemmarna, eller ”en förändring av känsel”, enligt ett dokument från vaccinforskarna på Oxford universitetet.

Dessa sjukdomar var antingen ansedda som osannolika att vara kopplade till vaccinet, eller så fanns det inte tillräckligt med bevis för att säga att en särskild sjukdom var kopplad till vaccinet eller inte”, står det i dokumentet.

Oklart när amerikanska studien återupptas

För drygt två veckor sedan kom dock besked att brittiska myndigheter utrett händelsen och bedömer det som säkert att fortsätta med studien, men i USA står det fortsatt still.

Detta då amerikanska läkemedelsmyndigheten vill göra en egen utredning av det brittiska fallet, och det är oklart när den kommer tas upp igen.

Astra Zenecas nya coronavaccin som tagits fram i samarbete med Oxford University testas i flera olika länder, land annat Brasilien och Sydafrika.

Läs mer: Svår reakt

Vaccinforskare Matti Sällberg: ”Viktigt att man utreder”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!