Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zeneca: Målet är att bota cancer

Katarina Ageborg menar att man har goda förutsättningar att bota cancer.
Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige gästar Di tv Hållbart NäringslivFoto: Dagens industri
Di tv Hållbart Näringsliv sänds varannan onsdag klockan 11.30Foto: Dagens industri

Mer än var tredje person som lever i Sverige i dag kommer få en cancerdiagnos under sin livstid enligt Cancerfonden. Men läkemedelföretaget Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg tror att man kommer kunna bota cancer i framtiden.

- Hoppet är att man ska kunna bota cancer tillslut, säger Katarina Ageborg i Di tv Hållbart Näringsliv.

Cancer är en av de icke-smittsamma sjukdomar som 40 miljoner människor dör i årligen och Astra Zencas Sverige- vd Katarina Ageborg betonar vikten av samarbete för att hitta verksamma läkemedel.

– Vi kan inte göra det själva utan vi gör det i samarbete med andra. Men hela vår vetenskap som vår affärsstrategi och hållbarhetsstrategi bygger på gör ju att vi försöker färska fram nya läkemedel som är bättre och effektivare och förhoppningsvis även leder till att man kan bota vissa sjukdomar, säger Katarina Ageborg. 

I Sverige kommer mer än var tredje person som lever i dag att få en cancerdiagnos under sin livstid enligt Cancerfonden och 2017 diagnostiserades drygt 66000 cancerfall hos 61000 personer. 

När Katarina Ageborg, vd Astra Zeneca Sverige gästade Di TV Hållbart Näringsliv sa hon att företaget vill hitta lösningen mot cancer. 

Kommer man kunna bota cancer?

– Vi hoppas ju det och har en tuff statement om att vi skulle kunna göra det i framtiden. Såklart krävs det innovation och det krävs samarbete och det krävs mycket men det är hoppet att man ska kunna bota cancer tillslut. 

Se hela intervjun med AstraZenecas Sverige-vd

Kan man säga något om hur långt ni kommit? 

– Jag vågar inte exakt säga hur långt. Men vi har ju goda förutsättningar med där vi är i dag om man jämför med tio år tillbaka i tiden om du tittar på cancerbehandlingar. Vårat företag har en stor forskningsgrupp som håller på med just de här frågorna i samarbete med små och stora företag och akademia och andra också. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!