Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra betalar miljardskadestånd

Astra Zeneca betalar skadestånd till 17 500 amerikaner, som anser att de fått diabetes av bolagets storsäljande läkemedel Seroquel. 

Överenskommelsen är ett steg på vägen i en förlikning med personer som behandlats för schizofreni eller depression med Seroquel. Astra Zeneca betalar cirka 198 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,4 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

 - Det här är den finansiella delen i en överenskommelse som inte är helt slutförd än, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca.

"Biverkningar väl kända"

 Seroquel har funnits på marknaden i 14 år och diabetes är en av de möjliga sidoeffekter som framgår i produktbeskrivningen.

 - Biverkningarna är väl kända och de läkare som skriver ut den här typen av läkemedel informerar patienterna om vilka biverkningar som kan uppstå, säger Ann-Leena Mikiver.

 Ändå beslutade Astra Zeneca att en överenskommelse är till bolagets bästa.

 - Vi har vägt överenskommelsen mot en mångårig rättsprocess som också kostar mycket pengar.

Prognosen kvarstår

 Den 30 juni hade Astra Zeneca inte gjort någon reservering för överenskommelsen i sina räkenskaper. Prognosen för årets vinst för kärnverksamheten, 6,35–6,65 dollar per aktie, kvarstår dock.

 Bolaget har stämts av cirka 22 000 amerikaner med anledning av bieffekter av läkemedlet, bland annat förhöjd risk för diabetes. Av dessa har cirka 2 900 ärenden avvisats genom beslut eller avtal. Seroquel säljs i ett stort antal länder, men det är bara i USA som en rättsprocess har dragits i gång.

 - Det är ett annorlunda system i USA och det får vi förhålla oss till. Det är svårt att svara på om rättsprocesserna är över. Vi försvarar våra patent, men vi har ingen insyn i om det finns fler som tänker lämna in skadeståndskrav.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!