Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvstvisten efter Ribbing – bostadsrätten har sålts

Magdalena Ribbings och Thomas Hempels våning på Östermalm i Stockholm har sålts.

10 050 000 blev priset för lägenheten  och därmed är det klart vilka summor den infekterade arvstvisten handlar om.

Lägenheten, som av mäklaren på Svensk fastighetsförmedling beskrevs som ”en drömvåning”, rörde sig prismässigt långsamt när budgivningen väl drog i gång.

Utgångspriset var tio miljoner blankt för den fem rum stora våningen på 117 kvadratmeter. Priset stannade på 50 000 över utgångspriset, vilket ger ett kvadratmeterpris efter försäljning på drygt 85 000 kronor, vilket även Svensk damtidning uppmärksammat. 

Försäljningen har präglats av en allmänt trög bostadsmarknad. Tidigare har liknande objekt i området sålts för 100 000 kvadratmetern eller mer.


Dog med kort tids mellanrum

Expressen har i flera artiklar uppmärksammat arvstvisten som följde efter att äkta makarna Magdalena Ribbing och Thomas Hempel gick bort med kort tids mellanrum.

Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing dog i en fallolycka i hemmet i september i fjol, 77 år gammal.

Radiojournalisten Thomas Hempel dog i februari i år i en ålder av 76 år. Hempel, som jobbade för Sveriges Radios ekoredaktion under 30 år, var drabbad av Parkinsons sjukdom vilket präglade de sista åren av hans liv.

Thomas Hempel och Magdalena Ribbing.

Efter parets bortgång har en arvstvist blossat upp mellan arvingarna.

På ena sidan finns Magdalena Ribbings arvingar består, som består av sju syskonbarn.

På andra sidan finns Thomas Hempels barn från sitt tidigare äktenskap.


Oenighet om gåvobrev

Oenigheten har handlat om ett gåvobrev från Thomas Hempel till Magdalena Ribbing.

Tre år efter att paret upprättat ett testamente 2010, där bröstarvingarna och syskonbarnen delar tillgångarna lika, ändrades förutsättningarna via ett gåvobrev där Thomas Hempel skrev över halva sitt ägande av 

I brevet, som undertecknades 10 april 2013, skriver Thomas Hempel över hälften av sitt ägande i bostadsrätten till sin hustru Magdalena Ribbing.

Gåvobrevet.

Gåvobrevet, som dök upp vid bouppteckningen efter Magdalena Ribbing i fjol, innebar att Ribbings syskonbarn ärver 75 procent av bostaden medan Thomas Hempels barn lämnas med 25 procent.

Nu vet vi vilka summor arvet kommer att handla om.

Drygt 7,5 miljoner kommer att tillfalla Magdalena Ribbings syskonbarn och drygt 2,5 miljoner kronor hamnar hos Thomas Hempels biologiska barn.


”Pappa förstod inte gåvobrevet”

Thomas Hempels barn har tidigare sagt att pappan inte visste vad han gjorde när han skrev på gåvobrevet eftersom han var märkt av sin sjukdom.

– Han förstod inte gåvobrevet, han skrev på något han inte förstod till fullo. Det är omöjligt att det var hans vilja att ta halva arvet från sina barn, har sonen Tobias Hempel tidigare sagt till Expressen.

Våningen i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tobias Hempel, 47, har också berättar att hans pappa var förtvivlad över gåvobrevet ända till slutet, och ville få det ogiltigförklarat.

Expressen har varit i kontakt med en av arvtagarna på Magdalena Ribbings sida, Viveka Björklund, som sagt:

– Det ni kan läsa och se är det som är inskickat till tingsrätten. Det är det ni kan läsa och ta del av. Vi har inga ytterligare kommentarer. Det här är väldigt privat.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!