Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Årets modejulklapp blev bomberjackan

"Bomberjackan är en symbol för den starka våg av street- och workwear som påverkat modebranschen så mycket de senaste åren", säger Elin Frendberg. Foto: Fredrik Samuelson
2016 års modejulklapp blev bomberjackan. Foto: Kappahl

Här har ni årets modejulklapp: Bomberjackan.

– Bomberjackan är en symbol för den starka våg av street- och workwear som påverkat modebranschen så mycket de senaste åren, säger Elin Frendberg, vd på Swedish Fashion Council.

Årets modejulklapp

Tidigare modejulklappar har varit:

2008: Pyjamasen

2009: Halsduken

2010: Skjortan

2011: Tröjan

2012: Galoschen

2013: Lättviktsjackan

2014: Hatten

2015: Ponchon

2016: Bomberjackan

Källa: Swedish Fashion Council.

Ett riktigt universalplagg som går att hitta i de flesta butiker.

Bomberjackan väcks till liv igen och syns ute på marknaden i många olika varianter.

– Bomberjackan har verkligen blivit en storsäljare i år. Den har slagit ner som en bomb i alla butiker i år och det är sådana saker som vi tittar på när vi väljer årets modejulklapp. Modejulklappen är något som vi tror kommer gå bra i butikerna, säger Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil, som med Swedish Fashion Council utser årets modejulklapp.

Utvecklades för piloter

Bomberjackan utvecklades för att användas av piloter. De ursprungliga jackorna under första världskriget var gjorda i läder, och fodrade med exempelvis fårskinn.

Under 1990-talet blev den av vissa förknippad med skinheads, men de senaste åren har den fått en renässans. I dag har bomberjackan börjat bli ett basplagg för både äldre och yngre.

– Vissa förknippade den tidigare på 1990-talet med skinheadsrörelsen men jag upplever inte att det är något man tänker på i dag när man ser en bomberjacka, säger Elin Frendberg.

"Funnits i modevärlden länge"

Den har även blivit en ny slags kavaj och finns med olika uttryck som i siden, med stora prints eller som klassiskt ytterplagg.

– Den har funnits i modevärlden hur länge som helst, ända sen den användes av stridsflygare i USA. Bomberjackan har under sista året varit oerhört populär och det beror mycket på de influenser som finns just nu av streetwear, säger Elin Frendberg.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!