Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Årets löneförhöjningar fryser inne

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Foto: EMMALISA PAULY

Det blir inga löneökningar i år, erfar TT.

I helgen väntas industrins löneförhandlingar gå i mål, och de sätter sen tonen för hela arbetsmarknaden. 

Det ser ut som att årets löneökningar kommer att frysa inne.

Den sista oktober löper löneavtalet i industrin ut. Det nya avtalet skulle ha tecknats redan i våras, men sköts upp på grund av coronapandemin. Under tiden har det gamla löpt på – utan löneökningar.

Och nu ser det ut som som att det inte blir några retroaktiva lönepåslag för 2020. Det erfar TT.

Medlarna i industriförhandlingarna kommer bara att lägga ett lönebud som tittar framåt, och facken har svårt att sätta emot, skriver nyhetsbyrån.

Det innebär att få löntagare – med centrala kollektivavtal – kan räkna med lönepåslag för 2020, eftersom industrin sätter tonen för hela den svenska arbetsmarknaden.

Årets lön en stor fråga

En av de största frågorna i årets avtalsrörelse har varit just lönefrågan: ska arbetsgivarna betala ut löneökningar för det senaste halvåret eller inte? Arbetsgivarna har hävdat att de inte har råd, eftersom ekonomin i många branscher har åkt på en rejäl smäll under coronapandemin.

Medlarna har nu, enligt Svenska Dagbladet, framåt lagt ett bud på löneökningar på 4,5 procent. Okej, enligt arbetsgivarna – för lite, enligt industrifacken.

I helgen väntas ett högre slutbud. Parterna uppger för TT att det finns hyfsat goda förutsättningar att nå ett avtal.

Svenskt Näringsliv och LO när avtalsrörelsen sköts upp i våras
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!