Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsmiljöverkets riktar svidande kritik mot SAS

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsmiljöverket kräver att SAS tar hjälp utifrån för att lösa sina arbetsmiljöproblem, rapporterar SVT. 

Kritiska medarbetare har beskrivit arbetskulturen som ”managemant by fear”.

Myndigheten har nu utfärdat ett föreläggande om vite.

– Det gäller piloternas arbetsmiljö, säger Kerstin Waldenström, ansvarig inspektör på Arbetsmiljöarbetet. till Expressen.

Det var på tisdagen som SVT avslöjade att SAS sparkat en kabinanställd efter att han följt bolagets egna säkerhetsrutiner.

Redan i december 2017 genomförde Arbetsmiljöverket inspektioner där man konstaterade flera brister i arbetsmiljöarbetet på SAS.

– De behöver bli bättre på sitt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Kerstin Waldenström, ansvarig inspektör på Arbetsmiljöarbetet till Expressen.

Vad är det som sticker ut mest?

– De måste få till sitt systematiska arbetsmiljöarbete när det gäller organisatorisk och social arbetsmiljö. Det gäller piloternas arbetsmiljö.

Eftersom problemen inte var åtgärdade i samband med ett återbesök i september i år har man utfärdat ett föreläggande om vite.

– Det är väldigt, väldigt lång tid. Men det är svårt för mig att säga något mer om det. Vi vill att det ska bli bra, säger Kerstin Waldenström till SVT.

Om SAS inte gör något åt anmärkningarna kan SAS komma att tilldömas straffavgift.

Man har också krävt att SAS anlitar extern hjälp för att lösa arbetsmiljöproblemen inom företaget.

SAS uppger för SVT att man har jobbar för att lösa de uppmärksammade bristerna.

– Det är ett arbete vi genomför med både entusiasm och fokus, säger SAS flygchef Rolf Bakken till SVT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!