Annika Sundén. analyschef för Arbetsförmedlingen. Foto: ArbetsförmedlingenAnnika Sundén. analyschef för Arbetsförmedlingen. Foto: Arbetsförmedlingen
Annika Sundén. analyschef för Arbetsförmedlingen.  Foto: Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen presenterade de nya siffrorna under torsdagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLArbetsförmedlingen presenterade de nya siffrorna under torsdagen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Arbetsförmedlingen presenterade de nya siffrorna under torsdagen.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Arbetslösheten sjunker och färre sägs upp

Publicerad

Arbetslösheten fortsätter sjunka och låg i slutet av förra året på 7,5 procent. 

Samtidigt har de så kallade extrajobben, som riktar sig mot långtidsarbetslösa och nyanlända, ökat.  

– Det är glädjande att så många arbetsgivare anställt med extratjänster och att hälften av extratjänsterna går till kvinnor, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

 

Arbetslösheten fortsäter minska, enligt siffror som Arbetsförmedlingen presenterade under torsdagen. 

Under slutet av december förra året var 366 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen, vilket innebär en minskning med 6 000 personer jämfört med ett år sedan. 

Arbetslösheten ligger därmed på 7,5 procent. 

LÄS MER: Yrkena som hotas av artificiell intelligens

Extratjänsterna för långtidsarbetslösa och nyanlända ökar

I ett pressmeddelande skriver Arbetsförmedlingen att extratjänsterna, som riktar sig mot långtidsarbetslösa och nyanlända, har tagit fart.  

– Det är glädjande att så många arbetsgivare anställt med extratjänster och att hälften av extratjänsterna går till kvinnor. Vi ser att den här typen av insatser riktade till grupper som står långt från arbetsmarknaden är viktiga och ger resultat, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet. 

LÄS MER: Arbetslösheten väntas öka i Stockholms län

Färre personer varslas om uppsägning 

Arbetslösheten sjunker för både inrikesfödda och utrikesfödda. Men skillnaderna är fortfarande stora. Arbetslösheten bland inrikesfödda har sjunkit från 4,3 procent till 4 procent medan den sjunkit från 22,8 till 22,2 procent bland utrikesfödda. 

Samtidigt så minskar antalet personer som varslas om uppsägning. Under förra året låg antalet på 34 600, en siffra som bara varit lägre vid två tillfällen sedan 1992: 2000 och 2007. 

Arbetslösheten i siffror

Inom parentes anges motsvarande siffror för december 2016.

 

    7,5 procent var inskrivna som arbetslösa (7,8).* Sammanlagt 365 889 personer (372 232) varav 57 600 inom etablering (58 900).

 

   10,1 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (11,5).* Sammanlagt 53 297 ungdomar (60 581) varav 10 801 inom etablering (11 590).

 

  198 500 personer var öppet arbetslösa (197 041) varav 37 677 inom

    etablering (39 586).

 

   167 389 personer deltog i program med aktivitetsstöd (175 191) varav 19 923 inom etablering (19 315).

 

   23 288 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (24 829) varav 1 235 inom etablering (2 827).

 

   27 522 personer fick arbete (28 700) varav 1 920 inom etablering (948).

 

   6,7 procent av de inskrivna arbetslösa övergick till arbete under månaden, enligt säsongsrensade trendvärden.

 

   3 015 personer varslades om uppsägning (3 009). 

 

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i december 2017.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen