Magdalena Andersson avtäckte vårbudgeten. Foto: ADAM IHSE/TTMagdalena Andersson avtäckte vårbudgeten. Foto: ADAM IHSE/TT
Magdalena Andersson avtäckte vårbudgeten.  Foto: ADAM IHSE/TT
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXPFoto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
 Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Arbetslösheten kvar på årets nivå tre år till

Publicerad

Polisen, försvaret, pensionärerna.

Det var som väntat de största vinnarna när regeringens vårbudget avtäcktes på tisdag morgon.

Enligt regeringen kommer arbetslösheten ligga på 6,2 procent år 2020 då Stefan Löfven lovat EU:s lägsta arbetslöshet.

Alliansen kritiserar regeringen för att inte prioritera klyftan mellan de som jobbar och inte.

– Det är en påtagligt nöjd regering vi sett på morgonen, det är en falsk nöjdhet, säger Ulf Kristersson, M, ekonomiskpolitisk talesperson.

Under tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, vårbudgeten med rubriken "Samhällsbygget - för trygghet och en hållbar framtid".

Regeringen pekar i budgeten på flera nyckeltal: BNP-tillväxten i år väntas bli 2,6 procent, i stället för 2,4 procent. 2018 väntas siffran bli 2,1 procent och sen 2,0 procent 2019.

– Vi har haft en väldigt stram finanspolitik, säger Andersson.

Andersson nämner den politiska osäkerheten i omvärlden - brexit-förhandlingarna, den nya amerikanska regeringens inställning till frihandel och den europeiska banksektorn - som potentiella risker framöver.

Regeringen ser ut att få svårt att nå sitt löfte om EU;s lägsta arbetslöshet år 2020. Enligt regeringen kommer arbetslösheten 2020 ligga kvar på 6,2 procent, samma prognos som i december.

Sysselsättningssiffran, andelen som har jobb, är den högsta sedan 1992 och ungdomsarbetslösheten den lägsta på 13 år, enligt regeringen.

Drygt tre miljarder som ska fördelas och att den största ekonomiska satsningen skulle gå till polisverksamheten var aviserat sedan tidigare. Polisen får ett tillskott på 700 miljoner kronor från och med den 1 juli i år.

– Att stärka polisen har varit väldigt viktigt. Vi ser att gängkriminaliteten sjunker nedåt i åldrarna, sa Magdalena Andersson (S) till DN inför vårpropositionen och vårändringsbudgeten som lämnas till riksdagen på tisdagen.

 

LÄS MER: Nytt besked från regeringen: 10 000 fler poliser

 

Att trygghet och välfärd bli de stora valfrågorna i nästa års val, syns dock väl i vårbudgeten.

En halv miljard kronor satsas på skolor i utsatta områden och lika mycket på försvaret, detta enligt den rådande överenskommelsen med samtliga borgerliga partier förutom Liberalerna.

Sedan tidigare är det också känt att det blir sänkt skatt för pensionärer, totalt 1,4 miljoner personer över 65 år får upp till 2 500 kronor per år extra i plånboken, eller som mest 200 kronor per månad. En reform som mötte kritik från många pensionärer.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Det var bra att man sänkte skatten men det är inte alls tillräckligt. Stefan Löfven sa en massa positiva saker om den äldre generationen och vikten av att de hade en rimlig ekonomi, då räcker ju de här 200 kronorna inte någon vart, sa Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna.

 

LÄS MER: Pensionärsilska efter Stefan Löfvens skattebesked

Polisen var en av budgetens stora vinnare. Foto: Polisen

 

Till höstbudgeten, den sista innan valet, väntar tufft motstånd.

Samtliga allianspartier har höjt flagg för att man med olika metoder ämnar spräcka regeringens aviserade skattehöjningar: flygskatten, de nya så kallade 3:12-reglerna för företagare, och att fler ska betala statlig inkomstskatt.

Samtliga tre förslag är ute på remiss.

De tidigare larmen om höga kostnader för integration och asylsökanden efter flyktingvågen hösten 2015, är tydligen inte längre lika ljudliga. Några satsningar mot den höga arbetslösheten bland utrikesfödda syns inte.

Enligt regeringens beräkningar i vårbudgeten kommer trots så många nya svenskar, andelen personer som lever på bidrag att minska under de närmaste åren.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström, riktar kritik mot att regeringen inte satsar tillräckligt på att utjämna klyftorna i landet.

– Regeringen sitter på läktaren medan Sverige glider isär. Landet klyvs mellan de som har jobb och de som är arbetslösa, mellan stad och landsbygd, mellan infödda och nyanlända.

Samma kritik hörs från samtliga allianspartier som alla vanor för det växande utanförskapet på arbetsmarknaden.

Jonas Sjöstedt har drivit igenom 500 nya miljoner till förlossningsvården.Foto: Sven Lindwall

– Det är en påtagligt nöjd regering vi sett på morgonen, det är en falsk nöjdhet, säger han och pekar på klyftan mellan inrikes och utrikes födda i Sverige, säger Moderaternas Ulf Kristersson.

– Den största klyftan går mellan dem som har arbete och dem som inte har arbete, och därför är det förvånande att regeringen inte gör mer åt det, säger Jakob Forssmed, KD.

 

Finansminister Magdalena Andersson på pressträffen.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Emil Källström, C, är kritisk till budgeten. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen