Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingen bantas trots stigande arbetslöshet

Finansminister Magdalena Andersson och arbetsmarknadsministern Eva Nordmark höll pressträff om budgetsatsningarna.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya arbetsmarknadsministern Eva NordmarkFoto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Eva Nordmark och Magdalena Andersson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

Regeringen satsar 1,3 miljarder för att få bukt med arbetslösheten, men insatserna räcker inte för att väga upp de kraftiga nedskärningar av Arbetsförmedlingen som nu pågår. 

Samtidigt stiger arbetslösheten betydligt snabbare än väntat och är uppe på den högsta nivån på fyra år.

– Det här visar att vi behöver följa utvecklingen väldigt noggrant, säger finansminister Magdalena Andersson. 

Regeringen presenterade på tisdagen ett jobbpaket på närmare 1,3 miljarder för att fler ska komma i arbete, framför allt genom olika arbetsmarknadspolitiska program. 

Men satsningen kommer efter att stora neddragningar av arbetsmarknadspolitiken trädde i kraft vid årsskiftet, och för Arbetsförmedlingen väntar fortsatta nedskärningar trots tillskotten. 

Men det är oppositionens fel, enligt finansministern, eftersom neddragningarna är en följd av den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom under förra vinterns utdragna regeringsbildning. 

– De pengarna är borta. De användes av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna till det sjätte jobbskatteavdraget. Men det vi gör nu är en kursändring där vi återigen kan se till att vi utvecklar arbetsmarknadspolitiken, säger Magdalena Andersson.

”En ansvarslös slakt”

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark kallar de neddragningar som genomförts av arbetsmarknadspolitiken för en ”ansvarslös slakt”. 

Men den aviserade reformeringen av Arbetsförmedlingen, där privata aktörer ska ta över mycket av ansvaret, ligger samtidigt fast vilket innebär minskade anslag till myndigheten. 

– Jag utgår från att ledningen för myndigheten med de här resurserna vi tillför nu säkerställer att reformarbetet forstätter, men att det blir en lite mer ordnad förändring, säger Eva Nordmark. 

Den största delen av jobbpaketet är ett tillskott på 427 miljoner kronor till så kallade extratjänster och introduktionsjobb, men även här handlar det om att ”dämpa” de neddragningar som redan beslutats. 

Högst andel arbetslösa på fyra år

De stora förändringarna av arbetsmarknadspolitiken sker samtidigt som arbetslösheten nu börjat stiga kraftigt. 

På tisdagen kom SCB med nya siffror för augusti som visar att arbetslösheten är upp på 7,1 procent, en ökning med 1 procentenhet på ett år. Och säsongsrensat motsvarar det en arbetslöshet på hela 7,4 procent, vilket är den högsta noteringen på fyra år. 

Men Magdalena Andersson tonar ned dramatiken. 

– Det är en siffra som överraskar lite på nedåtsidan samtidigt är det en månadssiffra och det är en sommarmånad. Men här är det oerhört viktigt att vi följer utvecklingen noggrant nu under hösten för att se vad som händer, säger hon. 

Bland kommentatorer beskrivs den nya jobbsiffran dock som en kalldusch och siffran är klart högre än vad både regeringen och andra prognosmakare räknat med. 

Kronan föll också som en direkt effekt av den nya jobbsiffran.

För Socialdemokraterna och regeringen, som haft som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, är utvecklingen ett bakslag. Och bland ekonomer ser man det som ett tydligt tecken på en snabbt försämrad konjunktur. 

Sysselsättningen minskade med 36 000 personer under månaden.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!