Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsförmedlingens generaldirektör slutar

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar.Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP
Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kommer inte få förlängt när hans förordnande går ut nästa år och regeringen söker med start i dag efter en ny chef för myndigheten.

Beskedet kommer efter en vår av hård kritik från både Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna.

– Han har gjort ett mycket bra arbete, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio. 

Regeringen inleder i dag processen med att rekrytera generaldirektör till den nya arbetsmarknadsmyndigheten, skriver Arbetsförmedlingen i ett internt meddelande i dag.

Generaldirektör Mikael Sjöberg skriver i internmeddelandet:

– Mitt sexåriga förordnade tar slut i mars nästa år och regeringens bedömning är att det krävs mer än tre år att driva och implementera de omfattande förändringarna som januariavtalet innebär. Jag delar den bedömningen. Eftersom en myndighetschef maximalt kan inneha samma uppdrag i nio år (6+3) har jag sagt att jag vill avsluta mitt uppdrag när mitt förordnande går ut så att nya krafter kan ta vid.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sa, i samband med sitt ”trapptal” på huvudkontoret i slutet av maj, att Arbetsförmedlingen lyckats väl med den reformering som regeringen 2014 gav i uppdrag till Mikael Sjöberg. Detsamma sades vid myndighetsdialogen. Johansson betonade också då att januariavtalet innebär ett nytt stort långsiktigt förändringsuppdrag.

Kritiserades av ministern

Men tidigare i vår riktade Ylva Johansson öppet kritik mot Mikael Sjöbergs planer på att stänga ungefär hälften av Arbetsförmedlingens kontor.

– Jag anser att det är ett förhastat beslut, sa hon till TT i mars tidigare i år.

Enligt en intervju med Sveriges Radio har detta inte påverkat ministern kring dagens besked om att Mikael Sjöberg inte får förlängt förordnande.

SR: Efter det gick ju era samarbetspartners i Centern och Liberalerna ut och krävde hans avgång, har du tagit intryck av det trycket från de partierna?

– Nej, det har jag inte gjort, det här är regeringen och det är ett samtal mellan mig och Mikael Sjöberg där vi har gjort samma bedömning. Han har gjort ett mycket bra arbete, viktigt och stort reformarbete under sex års tid, det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser, och det har han klarat. Nu är vi överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter det nya reformarbetet, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio. 

Publicerar platsannonsen i dag

Regeringen har i dag publicerat annonsen för att hitta en generaldirektör som ska leda den nya arbetsmarknadsmyndighet som ska vara på plats om två år. Ansökningstiden går ut den 20 augusti.

– Mitt beslut att sluta i mars när förordnandet går ut påverkar inte mitt fokus att med högsta fart förbereda för reformeringen av den nya myndigheten och att säkerställa att vi även fortsatt löser Arbetsförmedlingens grunduppdrag. Det är viktigt för arbetssökande, för arbetsgivare och för Sverige, säger Mikael Sjöberg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!