Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Lisa Mattisson
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Lisa Mattisson

Arbetsförmedlingen vill höja rutavdragstak

Publicerad

Regeringen vill utöka rutjobben för att göra arbetsmarknaden öppnare för utrikesfödda.

Men om det ska fungera måste regeringen fördubbla taket för rutavdrag till 50 000 kronor.

– Då är det helt enkelt risk att vissa familjer, vissa personer, slår i taket på 25 000 kronor och därför inte efterfrågar tjänsterna lika mycket som de skulle göra om taket låg på 50 000 kronor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör till Sveriges Radio Ekot.

Om rutjobb verkligen ska öka måste regeringen öka taket från 25 till 50 000 kronor, enligt Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Därmed ställer sig Arbetsförmedlingen på samma sida som Svenskt Näringsliv.

Regeringen vill utöka antalet tjänster som omfattades av det så kallade rutavdraget - samtidigt som maxbeloppet är halverat till 25 000 kronor, jämfört med under alliansregeringen.

 

LÄS OCKSÅ: Löfvens jobbmål döms ut av Arbetsförmedlingen

 

– Då är det helt enkelt risk att vissa familjer, vissa personer, slår i taket på 25 000 kronor och därför inte efterfrågar tjänsterna lika mycket som de skulle göra om taket låg på 50 000 kronor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör till Sveriges Radio Ekot.

Även flyttjänster, it-tjänster och vissa trädgårdsarbeten ska omfattas av rutavdraget, enligt regeringens förslag vars remisstid går ut i dag.

I dag är arbetslösheten bland utrikesfödda 21,8 procent, jämfört med 4,8 procent för inrikesfödda.

 

LÄS OCKSÅ: 50-plussarna heta på jobbmarknaden

 

– Det visar att vi måste jobba med olika typer av förslag som skapar arbetsuppgifter som passar människor lite längre ifrån arbetsmarknaden. Och enligt vår bedömning är många Rut-tjänster av sådant slag att det passar den här gruppen, säger Mikael Sjöberg till Ekot.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson håller inte med Arbetsförmedlingens analys.

– Vi tycker inte att Rut är en bra åtgärd överhuvudtaget. Vi tycker inte om permanenta subventioner av vissa branscher. Sedan ser vi också att det fördelningspolitiskt är en mycket märklig åtgärd, säger Ola Pettersson till Ekot.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen